Navigacija

Sir od jogurta

Priprema: 5 minuta
Cijeđenje: 12 sati

Sastojci:

1 l običnoga nemasnog jogurta (0,7% m.m.)

Priprema:

Cjediljku sa sitnim rupicama obložite navlaženim platnom ili papirom. Jogurt ulijte u cjediljku i stavite je na zdjelu. Zdjelu s cjediljkom ostavite u hladnjaku preko noći. Cijeđenjem sirutke iz jogurta dobiva se zamjena za kremasti sir, zamjena za majonezu ili kiselo vrhnje. U takav sir mogu se dodati raznoliki sastojci.

sir od jogurtaEvo nekoliko primjera:

Četiri tanko narezana mlada luka i 2 sitno nasjeckane crvene paprike propirjati nekoliko minuta na zagrijanom suncokretovu ulju. Kad omekšaju, ohladiti ih, dodati u sir od jogurta i ostaviti u hladnjaku barem 1 sat.

U malo vode blanširati 8 češnjeva češnjaka koji se zatim zgnječi i pomiješa s narezanim svježim koprom.

To se umiješa u sir od jogurta i ostavi u hladnjaku barem 1 sat.

Može se napraviti i voćna inačica s 35 dag sezonskog voća (osobito je ukusno bobičasto voće), 2 žličice sirupa od voća i malo voćnoga ili smeđeg šećera ili sladila.

Kad se sastojci izmiješaju, dodaju se u sir od jogurta i ostave u hladnjaku barem 1 sat.

Poslužuje se za 6 osoba.

Energetska vrijednost 1/4šalice (bez dodataka) oko 50 kcal (210 kJ)

Sastav u ¼ šalice:

Ukupno:

  • masti 0,2 g (od toga nezasićenih 0,1 g),
  • kolesterola 3 mg,
  • ugljikohidrata 7 g,
  • bjelančevina 6 g,
  • soli 93 mg.