Sir od jogurta
Priprema: 5 minuta
Cijeđenje: 12 sati
Sastojci:
1 l običnoga nemasnog jogurta (0,7% m.m.)
Priprema:
Cjediljku sa sitnim rupicama obložite navlaženim platnom ili papirom. Jogurt ulijte u cjediljku i stavite je na zdjelu. Zdjelu s cjediljkom ostavite u hladnjaku preko noći. Cijeđenjem sirutke iz jogurta dobiva se zamjena za kremasti sir, zamjena za majonezu ili kiselo vrhnje. U takav sir mogu se dodati raznoliki sastojci.
Evo nekoliko primjera:
Četiri tanko narezana mlada luka i 2 sitno nasjeckane crvene paprike propirjati nekoliko minuta na zagrijanom suncokretovu ulju. Kad omekšaju, ohladiti ih, dodati u sir od jogurta i ostaviti u hladnjaku barem 1 sat.
U malo vode blanširati 8 češnjeva češnjaka koji se zatim zgnječi i pomiješa s narezanim svježim koprom.
To se umiješa u sir od jogurta i ostavi u hladnjaku barem 1 sat.
Može se napraviti i voćna inačica s 35 dag sezonskog voća (osobito je ukusno bobičasto voće), 2 žličice sirupa od voća i malo voćnoga ili smeđeg šećera ili sladila.
Kad se sastojci izmiješaju, dodaju se u sir od jogurta i ostave u hladnjaku barem 1 sat.
Poslužuje se za 6 osoba.
Energetska vrijednost 1/4šalice (bez dodataka) oko 50 kcal (210 kJ)
Sastav u ¼ šalice:
Ukupno:
- masti 0,2 g (od toga nezasićenih 0,1 g),
- kolesterola 3 mg,
- ugljikohidrata 7 g,
- bjelančevina 6 g,
- soli 93 mg.