Navigacija

Škampi i kozice

Kao i kod ostalih rakova, slatko i mekano meso škampa i kozica, prava poslastica za ljubitelje morske hrane, zaštićeno je oklopom.

Ipak, dok umaču njihove repove umak ili se bacaju na buzaru od škampa, mnogi se osjećaju pomalo krivima, znajući kako meso rakova ima visok sadržaj kolesterola. Imamo za njih dobre vijesti:škampi i kozice skoro da nemaju zasićenih masnoća.

Jesu li škampi i kozice opasni za vaš kolesterol?

NE Usprkos visoku sadržaju kolesterola u škampima i kozicama, razine vašeg kolesterola u krvi zapravo, jedenjem ove omiljene hrane iz morskih dubina, postaju zdravije. škampe i kozice može se preporučiti kao zdravu hranu iz više razloga. Oni nose malo masnoća i kalorija, a bogati su bjelančevinama, željezom i vitaminom B.

Čak imaju i značajne količine zdravih omega-3 masnih kiselina. Ipak, po gramu mesa, škampi i kozice imaju više kolesterola od skoro bilo koje druge uobičajene namirnice, uključujući i najmasnija mesa i mliječne proizvode.

To je razlog zbog kojega ih osobe zabrinute za svoje arterije često izbjegavaju, a zapravo ne bi trebale.

Jedno je istraživanje na Sveučilištu Rockefeller u New Yorku pokazalo kako nema razloga zaizbjegavanje tih rakova.

Znanstvenici su zamolili 18 muškaraca i žena da svaki dan jedu velike obroke škampa i kozica kuhanih na pari.

Velik se obrok odnosi na više od 300 grama, tj. 30 do 00 škampa ili kozica, što je dovoljno za unos skoro 600 miligrama kolesterola.

To je dvostruko više od najveće preporučene dnevne doze prema Američkoj udruzi za srce.

Nakon tri su tjedna znanstvenici dobrovoljcima uzeli uzorke krvi i ustvrdili kako su im se razine LDL (»lošeg«) kolesterola povisile u prosjeku za 7,1 posto. To baš i ne zvuči kao dobra vijest, no svi ti škampi i kozice donijeli su i važne koristi: razine HDL kolesterola, koji vam održava arterije čistima, kod dobrovoljaca su narasle za 12,1 posto. Drugim riječima, škampi i kozice zapravo poboljšavaju omjer dobrog i lošeg kolesterola.

Mnogi kardiolozi vjeruju kako je taj omjer bolji pokazatelj zdravlja srca i krvnih žila od razine ukupnog kolesterola.