Navigacija

Skupine za pomoć pri mršavljenju

Pića u velikim pakiranjima, dupli cheeseburger sa slaninom, velika porcija prženih krumpirića — svima je jasno kako se velicina porcija posljednjih godina povećala te kako su mogućnosti objedovanja s nogu ili u vožnji danas skoro neograničene.

Kako se uopće tome oduprijeti?

Rješenje je u udruživanju. Istraživanja pokazuju kako podrška olakšava samokontrolu i samopoštovanje te pruža motivaciju za dosljednost.

Mršave li članovi skupina za pomoć pri mršavljenju lakše od ostalih?

DA Rezultati Istraživanja u tome su ujednačeni. Osobe kojima je članstvo u takvim skupinama za potporu dio sveobuhvatnog programa mršavljenja gube više kilograma od onih koje kroz tu muku prolaze same.

Neke je stvari lakše provesti nismo li u njima sami. Klackanje na klackalici jedna je od njih, kao i mršavljenje. To ne iznenađuje, uzmemo li u obzir koliko može biti teško unos kalorija smanjiti te ostati dovoljno motiviran da se u tome ustraje dan za danom. Svaka je pomoć dobrodošla i korisna.

U istraživanju provedenu na skoro 50.000 žena u postmenopauzi, jednoj je skupini dan edukacijski materijal s posebnim i savjetima o smanjivanju unosa kalorija s pomoću prehrane siromašne masnoćama, a bogate voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama.

Druga je skupina sudjelovala u 18 individualnih ili grupnih savjetovanja prilikom kojih su žene bile upoznate s istim materijalom — ali su »usput«dobile i podršku i ohrabrenje. Pokušajte pogoditi koja je skupina uspješnije smršavjela?

Pogodili ste. Žene koje su pohodile savjetovanja izgubile su prosječno 2,5 kg u prvoj godini, što je približno 2 kg više od onih koje su bile prepuštene same sebi.

Što su na više savjetovanja prisustvovale, njihov je rezultat bio bolji. Znanstvenici s Centra za istraživanje pretilosti u New Yorku ustvrdili su kako su među 423 muškarca i žene, sudionici u komercijalnom programu mršavljenja koji uključuje i skupine podrške izgubili u prvoj godini više tjelesne mase (4,5 kg u usporedbi sa 1,5 kg)i više smanjili opseg struka i bokova od onih koji su mršavjeli bez sudjelovanja u programu.

Jedno je drugo istraživanje ustvrdilo vezu između sudjelovanja u takvim skupinama nakon operacijskih zahvata s
ciljem smanjenja tjelesne mase i količine izgubljene tjelesne mase. Želite nešto takvo, ali ne želite napustiti udobnost svojega doma? Učinkovite su i skupine potpore koje djeluju preko Interneta.

Pomaže li u mršavljenju imati nekoga tko dijeli vašu sudbinu?

DA Okupite prijatelje koji poput vas žele smršavjeti i nećete imati samo veće izglede za mršavljenje, nego i za zadržavanje postignute tjelesne mase.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Pennsylvaniji uključili su u program mršavljenja 166 osoba. Neke su od njih u tome bile same, a drugima se pridružilo 3 bliske osobe. Među onima koji su bili okruženi bližnjima, njih je 95% u programu ustrajalo, za razliku od samo 76% onih koji su se u njega upustili sami. Nakon 10 mjeseci, postignutu je tjelesnu masu održalo 66% sudionika koji su imali potporu i samo 24% onih koji su ovisili sami o sebi.