Navigacija

Sol

Nemoguće je naći kuhara koji bi kudio sol. Ona je osnovni i u kuhinji skoro nezamjenjiv poboljšivač okusa. Kudit će je liječnici, i to obilno.

Naše tijelo ne može bez soli jer taj mineralni spoj pruža elemente nužne za ljudsko zdravlje. No stalna žudnja za slanim jelima može nam povećati rizik od težih zdravstvenih problema.

Trebamo li svi smanjiti unos soli?

DA Natrij povisuje krvni tlak samo kod nekih osoba, ali je teško reći kod koga ne povisuje pa stručnjaci svima savjetuju ograniČavanje unosa soli.

Neizbježno je uz dijagnozu visokog krvnog tlaka primiti i preporuku o smanjenju unosa soli. Glavni je krivac za to  je natrij, koji čini više od dvije trećine svakog grumenčića soli.

Prosječna odrasla osoba treba samo približno 500 miligrama natrija na dan (a vjerojatno bi bilo dovoljno i samo 115 miligrama). Ipak, većina ljudi unosi više od 3000 miligrama natrija na dan. Većina se stručnjaka slaže u tome da jedenje slanih namirnica povisuje krvni tlak kod osoba koje su»osjetljive na sol«.

solPrema nekim procjenama, polovica svih ljudi s visokim krvnim tlakom osjetljiva je na sol. Na žalost, ne postoji pretraga koja bi rekla jesmo li ili nismo u toj skupini. zato liječnici idu na sigurno i savjetuju pacijen s visokim krvnim tlakom da smanje unos natrija na manje od 1500 miligrama na dan.

Jedan je pregled 17 dugoročnih istraživanja ustvrdio kako pacijenti s visokim krvnim tlakom, koji umjereno ograniče unos soli, time snize svoj sistolički krvni tlak (veća brojka u vrijednosti t za pet jedinica te dijastolički (manja brojka) za tri jedinice.

Prema autorima toga pregleda, kad bi svi s visokim krvnim tlakom jeli manje slana hranu, broj smrti od srčanih i moždanih udara pao bi za 9, odnosno 1% posto.

Što ako vam krvni tlak nije visok? Neki znanstvenici tvrde kako nema smisla tjerati sve ljude na manji unos natrija jer mnogi mogu podnijeti njegove velike količine, bez ikakva učinka na krvni tlak.

No jedan jerazlog tome svejedno neupitan. Istraživanja pokazuju kako je približno svaka četvrta osoba, koja trenutno nema povišen krvni tlak, bez obzira na to osjetljiva na sol i kako one, dok stare, nose veći rizik od razvoja visokog krvnog tlaka.

Većina se liječnika slaže u tome da oni koji nemaju visoki krvni tlak trebaju ograničiti unos natrija na manje od 2300 miligrama na dan, što predstavlja količinu od jedne žličice soli.