Sonoma dijeta
Inspirirana Mediteranom i Kalifornijom, ova dijeta osvaja sve željne zdrave i ukusne prehrane, bez odricanja i s naglaskom na uživanju u hrani.
Kreirala ju profesorica nutricionizma i stručnjakinja na području mediteranske, lationameričke i azijske prehrane, Connie Guttersen. Sonoma dijeta obiluje voćem, povrćem, cijelovitm žitaricama, ribom, vinom i maslinovim uljem.
Dijeta se sastoji od tri „vala“:
Val 1:
Prvi val traje 10 dana. Važno je riješiti se loših prehrambenih navika konzumiranja kalorične hrane, smanjiti unos ugljikohidrata i škroba, izbaciti šećere i alkohol, a fokusirati se na uravnoteženost obroka i količinu porcija.
Smiju se jesti: nemasni proteini (jaja, morska hrana, bijelo mesno bez kožice i masnoća, nemasni juneći i svinjski odresci, soja).
Dopušteni su i određeni mliječni proizvodi (svježi sir s malo masnoća), malo grahorica, povrće sa malo škroba, manje količine orašastih proizvoda, maslinovo ulje, začini.
Alkohol i voće su isključeni iz prehrane.
Prva faza sadrži niskokaloričnu hranu i najrigoroznija je od svih faza dijete, ali je njome moguće izgubiti i do 3 kilograma.
Val 2:
Val 2 obuhvaća istu hranu kao i val 1 s time da je dozvoljena konzumacija voća, veći je izbor povrća, a mogu se jesti med, neke slastice bez šećera i vino (do 2dcl dnevno).
Ova faza traje do postizanja željene tjelesne težine i sporija je, ali kontinuiranija od prve faze. Rezultati 2.vala su dugoročniji i tijekom jednog tjedna može se smršaviti i do jednog kilograma.
Val 3:
Znana kao faza održavanja, temelj je Vaše buduće ishrane. Sonoma dijeta se proširuje, nastavlja se sa zdravim načinom prehrane koji obiluje voćem i povrćem, ali se dopuštaju povremeni deserti i slatkiši. Preporuča se egzotično voće, tjelesna aktivnost i izbjegavanje hidrogeniziranih masnoća i procesuirane hrane.
Autorica sugerira da se što ćešće jedu namirnice koje je svrstala na listu „moćne hrane“:
-bademi, paprike, borovnice, brokula, ekstra djevičansko maslinovo ulje, grožđe špinat, jagode, rajčice, cjelovite žitarice.
Sonoma dijeta hvaljena je zbog preventivnog djelovanja od rizika pojave bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa i karcinoma. Dijetom se mogu regulirati problemi s probavom kao posljedica optimalnog unosa dijetalnih vlakana, a također zadovoljava preporuke pravilne prehrane s nutritivnog stajališta.
Primjer jelovnika
Doručak:
– omlet sa feta sirom (60 g) i svježim komoračem, kriška raženog kruha, voće po želji
Ručak:
– juha od celera i graha s pikantnim umakom, palačinke od heljde punjene pirjanom piletinom (150 g)u povrću (luk, tikvice), zelena salata začinjena ekstra djevičanskim maslinovim uljem
Večera:
– miješano povrće i riba (100 g) na žaru, čaša crnog vina