Navigacija

South Beach dijeta

South Beach dijeta (dijeta „južne plaže“) temelji se na postizanju ravnoteže među namirnicama koje jedete i odabiranju pravih masti i ugljikohidrata.

Trenutačno ju prakticira veliki broj ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama. Konačni je cilj ove dijete poboljšanje zdravlja i gubitak na težini.

Njezin tvorac, dr. Arthur Agastaton  prvotno ju je zamislio za svoje pretile srčane bolesnike. South Beach dijeta sastoji se od tri faze u kojima je u svakoj od njih dozvoljeno unošenje određene hrane u obrocima normalne veličine.

Prve dvije faze ove dijete moraju se provoditi na točno određen način, dok treća predstavlja period održavanja dijete i provođenje prehrambenih navika koje su se usvojile dotad. Za vrijeme provođenja dijete potrebno je piti barem 2 litre vode dnevno, kao i čaj te šalicu kave.

South Beach dijeta1.    Faza – gubljenje viška kilograma

Prva faza traje 2 tjedna i zahtijeva najviše odricanja, ali u njoj možete izgubiti najviše kilograma: od 3 do 7.

Valja voditi računa da se svakoga dana pojedu tri uravnotežena obroka koja se trebaju temeljiti na zdravim namirnicama.No, možete pojesti i dva međuobroka, kao i desert nakon večere.

Faza je osmišljena tako da se naglo izgubi težina.

Također, osnažuje volju pojedinca te sprječava eventualnu glad. U ovoj fazi dozvoljene namirnice su perad, teletina, nemasna govedina i svinjetina, ribe, rakovi, morski plodovi, mnoštvo povrća, jaja, sirevi, razne salate. Iz prehrane se moraju izbaciti voće, kruh, rižu, krumpir, tjesteninu, šećer, alkohol, kolači, torte, sladoled i peciva.

Tek nakon prve faze počinjete u prehranu uključivati neku od navedene hrane. Oni koji žele izgubiti više kilograma mogu ostati na prvoj fazi duže od 2 tjedna, ali ne smijete se dugoročno odreći ove hrane. Vaš doručak može biti sastavljen od jaja i šunke, a ručak od pilećih prsa i zdjele grčke salate.

2. Faza – bliže cilju

U ovoj se fazi postepeno uvode ugljikohidrati i namirnice koje su bile zabranjene u prethodnoj fazi. Dakle, možete početi uzimati kruh, tjesteninu, rižu, krumpir i žitarice (ječam, zob, kukuruz) i počastiti se voćem, vinom i čokoladom. Žitarice sadrže prirodno prisutnu količinu vlakana te sporije prolaze kroz probavni sustav.

Gubitak tjelesne težine postepeno se smanjuje i tako možete izgubiti oko 1 kilogram. Ova faza traje sve dok ne dostignete željenu tjelesnu težinu. Kad to postignete, možete uvesti još neke namirnice koje su inače opasne za vašu liniju, a da i dalje održavate težinu na željenoj razini.

3. Faza – stil života

Ova faza predstavlja očuvanje postignute težine uz cijeli niz aktivnosti, a trebala bi trajati cijeli život. Ukoliko u nekom periodu dobijete na težini, vratite se na prvu ili drugu fazu.

Prednosti South Beach dijete su pružanje zadovoljstva naglim gubitkom kilograma. Nadalje, preporučuje unos nemasnih proteina, integralnih žitarica te izbacivanje jednostavnih ugljikohidrata putem slastica.

Stručnjaci zabranjuju provođenje South Beach dijete bubrežnim bolesnicima i osobama s gihtom. Kod dugoročnog provođenja ove dijete preporučuje se i dodatak vitamina i minerala. Budući da je dijeta bogata proteinima, njihov unos može oštetiti funkciju bubrega, narušiti crijevnu floru, a samim tim i probavu.

Primjer jelovnika South Beach dijete

1. faza:

Doručak: salata od svježeg kravljeg sira i krastavaca
Ručak: kuhana pileća prsa (150 grama) s pirjanim povrćem, salata od rikole s maslinovim uljem
Večera: salata od tune, rajčica i brokule, dodatak maslinovog ulja i bosiljka

2. faza:

Doručak:  ananas, jabuka,  krekeri od integralne riže (2 komada) s tofuom
Ručak: musaka od kuhane piletine, cvjetače, kukuruza (1 žlica)
Večera: omlet s bukovačama i zelenom paprikom, salata od rikole začinjene ekstra djevičanskim maslinovim uljem