Navigacija

Sredstva za zaštitu od sunca

Uglavnom su prošla vremena kad su se, na plažama ili u vlastitu dvorištu, ljubitelji sunca mazali dječjim uljem kako bi što brže i bolje izgorjeli, pardon — pocrnjeli.

Danas nas sve više zanima kako možemo svoju kožu od sunčevih zraka što bolje zaštititi, a ne kako ćemo ih što bolje privući. Jasno je kako je tržište na tu potrebu odgovorilo do sada najvećim brojem sredstava za zaštitu od sunca koja obećavaju najbolju zaštitu. Među
njima su i nova rješenja u obliku najmodernijih nanočestica.

Štite li sva sredstva za zaštitu od sunca sa širokim spektrom djelovanja od UV zraka tipa A i tipa B?

NE Želite li najbolju zaštitu, morali biste čitati popise sastojaka. Današnja su sredstva za zaštitu od sunca prilično usavršena. Pored brojke koja govori o stupnju zaštite od sunca (engl, kratica SPF), koja pokazujekoliko se duže smijete izlagati suncu no što biste smjeli bez toga sredstva, za mnoga se sredstva tvrdi kako su vodootporna (koliko zaista jesu, dobro znaju kupači) te otporna na znojenje.

Još je važnije što se na mnogim etiketama ističu riječi »širokog spektra«, što bi trebalo značiti kako to određeno sredstvo za zaštitu od sunca zaustavlja i UVB zrake kratkog vala, a koje uzrokuju opekline, kao i UVA zrake koje prodiru kroz površinu kože i oštećuju vlakna kolagena i elastina te pridonose stvaranju bora kao i mogućem raku kože.

No koliko su doista takvi proizvodi učinkoviti?

Prema analizi američke organizacije za zaštitu potrošača, Environmental Working Group, 18% analiziranih sredstava za zaštitu od sunca, koja tvrde da djeluju u »širokom spektru«, pruža slabu zaštitu od UVA zraka. Prema toj analizi, želite li najbolju zaštitu od UVA zraka, sredstvo bi trebalo sadržavati 1 od ova 4 sastojka:
~ Avobenzon (također zvan i Parsol 1789)
~ Mexoryl SX (FDA ga je nedavno odobrila, a u Europi i Kanadi se upotrebljava već godinama)
~ Cinkov oksid
~ Titanov dioksid.
sredstva za zaštitu od suncaSadržava li vaše sredstvo za zaštitu od sunca avobenzon, znajte kako se taj sastojak na suncu brzo razgrađuje pa proizvodi koji na njemu temelje zaštitu od UVA zraka trebaju sadržavati i stabilizator, primjerice »Helio-plex«, »Active Photo Barrier Complex«, »Dermapl »Sun-Sure« ili »Avo Triplex«.

Među proizvodima koji udovoljavaju strogim kriterijima organizacije Environmental Working Group našli su se UV Natural Sunscreen, Sport (SPF 3 Vanicream Sunscreen, Sport (SPF 3S); Hawaiian Tropie Baby Faces Sunblock (SPF 60+) i Blue Lizard Australian Suncream, Sensitive Skin (SPF 30).

Jako je važno prilikom nanošenja sredstva za zaštitu od sunca ne štedjeti na količini i stavljati ga mnogo više no
što ste vjerojatno navikli.bStručnjaci preporučuju da svaki put kad se mažete, potrošite između trećine i pola decilitra sredstva.

Treba li mi sredstvo za zaštitu od sunca s faktorom zaštite većim od 30?

NE Sredstva za zaštitu od sunca s faktorom većim od 30 pružaju skoro jednaku zaštitu kao i ona
s faktorom 30.

Jesu li nanočestice u sredstvima za zaštitu od sunca sigurne za upotrebu?

MOŽDA U dostupnim istrživanjima nema podataka o tome prodiru li nanočestice cinkovog oksida i titanovog dioksida kroz zdravu kožu.

Cinkov oksid i titanov dioksid dva su sastojka koja dokazano zaustavljaju UVA zrake. Na žalost, oni i izbjeljuju kožu (sjetite se nosova spasioca na plaži). Usitnjavajući čestice tih dvaju spojeva do veličine koju naše oko ne može zapaziti, mogu se proizvesti sredstva za zaštitu od sunca koja su jednako uspješna, ali prozirna.

TREBA Ll POVEĆATl UNOS VlTAMINA D?

Neke osobe opravdavaju prženje na suncu činjenicom kako time u tijelu povećavaju proizvodnju vitamina D.

No takva logika ne drži vodu. Istina je kako većina nas dovoljno vitamina D proizvede i za vrijeme svakodnevnih aktivnosti poput hodanja do pošte ili čak vožnje automobila osim, jasno, ako tada nismo zaštićeni sredstvom za zaštitu od sunca. Zdravstvene koristi vitamina D dobro su poznate, ali štetne posljedice pretjerana izlaganja suncu uvelike nadjačavaju te koristi.

TABLETA KAO SREDSTVO ZA ZAŠTITU OD SUNCA?

Ekstrakti tropske paprati Polypodium leucotomos imaju svojstva antioksidansa koja, kad se oni uzimaju oralno, pomažu u zaštiti kože od sunca. Takve tablete, koje se u Europi prodaju već dva desetljeća, odnedavno su dostupne i u SAD-u pod imenom Heliocare. Njima se ne liječe opekline od sunca niti se upotrebljavaju umjesto sredstva za zaštitu od sunca.