Navigacija

Što jesti za doručak i predjelo – proteinska verzija?

Ovaj se zajutrak sastoji od bjelančevina i masti. U njemu nema ugljikohidrata, ni dobrih ni loših. Savjetujem vam da ovakav zajutrak jedete kad god odsjedate u hotelu, jer »ugljikohidratni« zajutrak nije uvijek jednostavno sastaviti ako niste kod kuće.
Ugljikohidratni doručak bi trebao biti dominantan (voće, zobene pahuljice i mlijeko) ali možete i ovaj doručak upražnjavati.

Evo što vam nudi ova verzija doručka:

– jaja
– slaninu, kobasice i/ili šanku
– sir
– kavu bez kofeina, blagu kavu ili blagi čaj
– mlijeko ili vrhnje
– umjetno sladilo (ako je nužno).

Što jesti za doručak i predjelo - proteinska verzija?Takav je doručak vrlo sličan tradicionalnom jutarnjem obroku u većini europskih zemalja, s tom razlikom što on, dakako, sadrži još i kruh, žitarice i marmeladu.

Vrlo je važno da zajutrak ne sadrži nikakve ugljikohidrate.

Ako imate povišen kolesterol, tada vam ne bih preporučio ovu vrstu zajutarka.

Oni pak, koji takvih problema nemaju, morali bi pripaziti da u organizam unose uravnotežene količine masnoća.

Kao što već znate, masnoće imaju veliku energetsku vrijednost. Njihovo će izgaranje biti potpuno samo ako gušterača ne luči inzulin. Upamtite: inzulin se izlučuje samo u prisutnosti ugljikohidrata ili stimulansa kao što su jaka kava ili jaki čaj. Stoga pazite da ne pogriješite!

Što jesti za zdravo predjelo?

Kao predjelo može poslužiti bilo koja vrsta salate u kojoj nema ugljikohidratnih sastojaka. Dakle, pripazite da u njoj ne bude krumpira, kukuruza, riže, kuhane mrkve. Idealna je salata koja izvorno potječe iz jugoistočne Francuske, a u cijeloj je Europi /poznata kao salade niçoise. Sastoji se od zelene salate, tunjevine, rajčice, maslina, tvrdo kuhanih jaja, srdela i maslinova ulja. Ta je salata najbolji mogući izbor za one koji su prihvatili moju metodu i usto je vrlo ukusna.

U prvoj fazi morali biste izbjegavati ugljikohidrate-lipide, poput oraha. Stoga u restoranu nemojte naručivati salate u kojima ima oraha. Komadići slanine su dopušteni, ali kockice kruha prepržene na masti sasvim sigurno nisu. U restoranima, osobito francuskima, budite vrlo oprezni jer mnogi od njih rado poslužuju pržene kockice kruha kao dodatak salatama.

Neprestano budite na oprezu. Nemojte biti popustljivi ni kada su posrijedi najmanje pogreške restoranskog osoblja. Naime, kada je riječ o »režimu« prehrane na koji ste se odlučili, one mogu ugroziti vaše ozbiljne nakane.

Uostalom, vi ni u svome poslu ne dopuštate da pogreške prođu neprimjećene. Zašto biste, onda, prema konobaru u restoranu bili popustljivi? Dakle, ako ste naručili salatu bez prženih kockica kruha ili bez zrna kuhanoga slatkoga kukuruza, tada takvu salatu trebate i dobiti!

Želite li da vas vlasnik restorana ili konobar shvate ozbiljno, tada im jasno dajte do znanja da ćete biti zadovoljni samo ako dobijete ono što ste naručili. Ako se pritom želite izložiti najmanjoj mogućoj neugodnosti, tada jednostavno recite da ste alergični. Säm sam se uvjerio da ta isprika prolazi vrlo dobro.

Sve dok se salata sastoji od mahuna, poriluka, artičoka, kupusa, cvjetače, rajčice, endivije, rikule, radiča, šparoga, gljiva, rotkvica itd., jedite je koliko vas je volja.

Jaja također možete jesti do mile volje, čak i ako su poslužena s majonezom. Tunjevinu, sardine, rakovice, kozice, lososa (dimljenoga ili mariniranoga) također možete naručiti kao predjelo. Međutim, barem dok ste još u prvoj fazi, nemojte jesti kamenice, jakopske kapice i gusju paštetu jer sadrže ugljikohidrate koji vaše mršavljenje mogu usporiti.