Navigacija

Što mogu očekivati od terapijskíh sastanaka? Kakve se teme obrađuju?

Individualna terapija za poremećaj prehrane ovisi o terapeutu. Terapija bi trebala uključivati zajednički rad na rješavanju odnosa koji imate prema sebi i drugima.

Terapeut vam može pomoći da istražite sve skrivene probleme koji su mogli uzrokovati ili potaknuti poremećaj. Vaš način rješavanja problema i suočavanja s emocijama upućuje na uspješnost terapije.

Terapeut treba otvoreno razgovarati  vašim stajalištima i odnosu prema prehrambenim navikama, doživljaju vlastita tijela i težine, a to znači da treba izravno raditi s vama na promjeni spomenutih čimbenika. Ako ste ujedno stupili u kontakt s nutricionistom, on bi trebao surađivati s terapeutom tijekom terapije.

Osim toga, mogao bi biti zadužen za rješavanje problema određenih živežnih namirnica, jelovnika, vaganja i sličnog. Ipak, terapeut mu ne bi trebao potpuno prepustiti taj dio jer je riječ o važnim
problemima u liječenju poremećaja prehrane.

Tijekom liječenja oboljelih od spomenutih poremećaja osobno se služim neformalnim odnosom, klijentima se obraćam imenom i kad se pokaže prikladnim, iznosim informacije o osobnom iskustvu izlječenja.

Shvatila da većina klijenata cijeni opušteniji odnos koji se zasniva na izraženoj racionalnosti. Inače u radu primjenjujem nekoliko različitih pristupa, o kojima će biti riječ u 6. poglavlju knjige. Naime, uvijek prilagođavam terapiju klijentu primjenjujući opciju koju smatram najboljim izborom u njegovu slučaju.

Naizmjence obrađujem skrivene probleme, specifična razmišljanja i oblike ponašanja. Također se koristim vježbama pozornosti, vizualizacijom i vježbama jačanja samosvijesti.

Drugi oblici rada, poput psihodrame ili umjetničke terapije, primjenju se samo u određenim slučajevima.

Vjerujem da priroda poremećaja prehrane zahtijeva specifičan pristup promjeni postojećih oblika ponašanja, a pozornost koju tijekom liječenja posvećujem ovom aspektu varira ovisno o klijentovu zdravstvenom stanju.

Na početku karijere shvatila sam da bi uz primjenu tipične psihoanalize pacijentima bile potrebne godine kako bi objasnili svoje djetinjstvo, odnos s roditeljima, nesposobnost kontroliranja bijesa ili bilo koju epizodu iz prošlosti nastavljajući pritom živjeti na zamrznutom jogurtu i salati, prejedajući se cijeli dan ili se čisteći nakon svake večere.

Osobe koje pate od poremećaja prehrane mogu se izgladnjivati do smrti ili doživjeti zastoj srca pokušavajući shvatiti zašto si to čine.

Stoga, pojedinačne seanse s njima uvelike se međusobno razlikuju jer se, istražujući nedostatke njihova razvoja i skrivene probleme, izravno obračunavam s njihovim načinom razmišljanja, ponašanjem i kontrolom simptoma. Individualna terapija za takvu vrstu ljudi trebala bi biti dinamična, a terapeut izravniji nego u drugim oblicima terapije. Tijekom godina poučila sam mnogobrojne terapeute, a moje iskustvo dokazuje da se uspjeh može ostvariti zauzme li terapeut aktivan odnos istodobno obavljajući zadaću učitelja i trenera.