Navigacija

Što nakon poroda?

Svaka će se nova majka složiti da se nakon poroda susreće s bezbroj stvari o kojima brine, koje ju progone i okupiraju misli.

Međutim, najbolje što možete napraviti za svoju bebu tijekom prvih par mjeseci nakon poroda jest da se brinete o sebi.

U postporođajnom razdoblju žene su najpodložnije emocionalnim poteškoćama. Ako se ne  stignete posvetiti samoj sebi, stvoriti ćete savršenu podlogu za razvoj depresije.

Mnoge majke niti ne razmišljaju o tome kako se osjećaju, druge su toliko okupirane novorođenčetom i svu svoju pažnju usmjeravaju samo na njega. Ali ako briga o sebi će zapravo značiti još bolju brigu o bebi.

Što nakon poroda?Vodič za prvih nekoliko tjedana nakon poroda:

1)      Odvojite malo vremena za sebe

Radite ono što Vas čini sretnom – otiđite u šoping, posjetite prijatelje ili samo legnite na kauč i gledajte svoju omiljenu TV seriju. Ono što je bitno jest da to radite predano i sretno; da uživate u tome. Ako osjećate grižnju savjesti dok radite bilo što od navedenog, učinak zapravo neće biti dobar.

2)      Spavajte

Ovo je vrlo važno. Dok beba spava, nemojte prati rublje ili čistiti sumanuto kuću. Pokušajte se odmoriti. Ako ne možete zaspati, barem se legnite na kauč, zatvorite oči i odmarajte misli i tijelo.

3)      Jedite zdravo

Neka vam prehrana bude bogata hranjivim tvarima. To je posebno važno ako dojite. Ne brinite oko gubljenja onih par kila koje ste dobili tijekom trudnoće.

Pustite to još koja dva, tri mjeseca. Samo vodite računa da su vam pri ruci rzi, jednostavni i zdravi obroci tako da ne krenete s lošim prehrambenim navikama.

4)      Umjereno vježbajte

Izbjegavajte penjanje stubištem ili podizanje većih tereta prva dva tjedna nakon poroda. Možete započeti s jako laganim vježbama – istezanjem, Kegelovim vježbama i šetnjom, ali prvo provjerite s vašim liječnikom je li vaše tijelo spremno za bilo kakvo postporođajno naprezanje (u vidu vježbi).