Navigacija

Što su poremećaji prehrane?

Poremećaj prehrane gotovo uvijek počinje kao pretjerana dijeta. Poremećaj prehrane bolest je koja se očituje u različitim oblicima nezdrave prehrane i navici kontroliranja težine, koji postaju opsesivno-kompulzivne i/ili impulzivne prirode.

Poremećaji prehrane gotovo uvijek počinju kao dijetalna prehrana, ali ne tiču se samo hrane i težine. Osobe koje pate od njih također pate od nedostatka samopouzdanja, depresije, anksioznosti ili nekih drugih psiholoških stanja. Osim toga, oni izazivaju određene zdravstvene komplikacije, od hipotermije i gubitka kose do rupture jednjaka.

Što su poremećaji prehrane?Danas se smatra da postoje mnogobrojni uzroci genetske, biološke, psihološke i kulturološke prirode. Tri glavna poremećaja prehrane su: anoreksija, bulimija .

Prva dva poremećaja spominju se u 4. revidiranom izdanju Dijagnostičkog i statističkog priručnika za mentalne poremećaje.

Treći poremećaj, koji karakterizira nepovezanost s kompenzacijskim mehanizmom naknade izgubljene težine, još se ne smatra zasebnom bolešću nego se spominje u priručniku kao jedan od oblika poremećaja prehrane .

Spomenuta kategorija uključuje sindrome koji nalikuju na anoreksiju ili bulimija, ali im nedostaje prepoznatljiva obilježje ili trajnost simptoma, što onemogućuje bilo kakvu dijagnozu.

U istoj kategoriji su i poremećaji prehrane koji se bitno razlikuju od anoreksije ili bulimije, poput poremećaja prejedanja (BED), a koji se ujedno navodi u Apendiksu priručnika zbog mogućnosti uključivanja u kategoriju bolesti s mogućnošću dijagnosticiranja.

Kako bismo razumjeli različite poremećaje prehrane, valja prvo razmotriti dijagnostičke kriterije predstavljene u spomenutom priručniku. Opisi različitih slučajeva također će biti od pomoći.