Navigacija

Strije

Strije su oštećenja vezivnog tkiva koja se javljaju kao posljedica naglog ili velikog rastezanja kože, a najčešće se pojavljuju na trbuhu, stražnjici, grudima i bedrima.

Iako je koža prilično elastična, kada se previše rastegne, proizvodnja kolagena se otežava pa se tako stvaraju mali ožiljci na koži.

strijePromjer im je u prosjeku oko 20 centimetara i u početku su ljubičasto bijele boje, a s vremenom postaju potpuno bijele.

Iako ih uglavnom imaju žene, strije se mogu pojaviti i kod muškaraca. Pretile osobe često dobivaju strije, neovisno o spolu, a veliku borbu sa strijama vode i trudnice.

Na tržištu kozmetike danas se mogu naći razne kreme i drugi proizvodi koji jamče potpuno nestajanje strija.

No, istina je kako većina tih proizvoda nije učinkovita u svojoj primjeni te kako ne postoji sredstvo koje će u potpunosti „izbrisati“ strije.

Do danas su se razvile različite tehnike i vrste tretmana koje mogu smanjiti vidljivost strija, ali i one imaju mnoge nedostatke – skupe su i izrazito bolne. Ukoliko razmišljate o laserskom uklanjanju strija, prvo se posavjetujte s liječnikom.     

Strije u trudnoći

Strije se obično pojavljuju na mjestima gdje su pohranjene veće količine masnog tkiva. Tijekom trudnoće, pojavljuju se uglavnom duž bočnih strana tijela i na donjoj strani trbuha, na gornjem dijelu prsa, bedrima i stražnjici.

Budući da je pojavu strija teško predvidjeti, većina trudnica ne počne poduzimati odgovarajuće mjere na vrijeme. Njihova pojava najčešće je povezana s genetikom – ako su Vaša majka ili sestra dobile strije u trudnoći, velika je vjerovatnost da ćete ih i Vi dobiti. To objašnjava činjenicu zašto neke žene tijekom trudnoće dobiju strije, a neke ne.

Ipak, genetika nije jedini čimbenik koji utječe na stvaranje strija u trudnoći. Njihova pojava ovisi i o tome koliko i kako brzo će se rastegnuti Vaša kože tijekom trudnoće.

Ako se naglo udebljate ili nosite blizance, veća je vjerovatnost da će se pojaviti ta neželjena oštećenja vezivnog tkiva. No, ne treba odmah očajavati. Vidljivost strija moguće je ublažiti i prirodnim načinima, a ne isključivo laserskim ili nekim drugim kozmetičkim tretmanima.

Tretiranje i rješavanje strija

Budući da ih je nemoguće u potpunosti ukloniti, najmanje što možete učiniti da Vaša koža izgleda ljepše je da joj posvetite malo dodatne njege.

Predlažemo Vam neke pripravke koji su učinkoviti, a možete ih napraviti sami u svome domu:

1)      Pripravak na bazi maslaca odlično je sredstvo u borbi protiv strija, a učinkovit je i tijekom trudnoće kada Vam se koža brže rasteže. U jednoj zdjelici smiksajte shea maslac, maslinovo i bademovo ulje, a mješavinu nanosite svaki drugi dan na područja gdje su strije najvidljivije. Već nakon kraćeg vremena, Vaše strije postat će manje vidjljive.

2)      Mješavina maslinovog ulja, limuna i smiksanog avokada druga je učinkovita mješavina koju možete napraviti sami. Ovu tekućinu potrebno je gazom nanositi dva puta tjedno.

3)      Lavanda je koristan sastojak u svim pripravcima protiv strija. Svakodnevnim nanošenjem mješavine ulja lavande, jojobe i kamilice učinit ćete strije manje vidljivima.