Navigacija

Sunčane naočale

Danas su naočale poznate marke važan modni detalj. No dobre su sunčane naočale puno više od toga.

One štite od čestih problema s vidom uzrokovanih sunčevim ultraljubičastim (UV) zrakama.

S vremenom vam sunčevo svjetlo može povisiti rizik od mrene kao i staračke degeneracije makule, glavnog uzroka sljepoće.

Jesu li skupe sunčane naočarke bolje od onih jeftinih?

NE Mnoge jeftine sunčane naočale čuvaju oči od ultraljubičastih zraka jednako dobro — ako ne i bolje— od skupih modela.
Kvalitetne vam naočale čuvaju oči od dugotrajna izlaganja UVA i UVB zraka sunčeva svjetla, a to je onaj dio spektra koji povisuje rizik od mrena i staračke degeneracije makule.

To je dokazalo istraživanje u kojem su znanstvenici pregledali oči skoro 900 ribara iz Chesapeake Baya, nakon čega su ustvrdili kako oni koji su najviše vremena proveli na suncu, ujedno imaju i tri puta veće izglede od onih koji su najmanje na suncu da obole od mrene koja zamućuje vid.

Sunčane naočale Nošenje je sunčanih naočala taj rizik smanjilo za dvije trećine. Stručnjaci sumnjaju kako sunčevo zračenje mijenja strukture bjelančevina u inače savršeno prozirnim lećama oka, uzrokujući njihovo zamućenje.

U jednom su drugom istraživanju osobe koje su nosile sunčane naočale i šešire samo pola vremena provedena na suncu imale 35 posto manje ranih znakova staračke degeneracije rnakule.

Ne morate potrošiti puno novaca kako biste svojim očima pružili najbolju zaštitu.

Jedno je istraživanje Washingtonske televizijske postaje otkrilo kako jeftine naočale jednako dobro zaustavljaju UVA i UVB zrake kao i one koje stoje i desetak puta više.

Ako na etiketi piše kako stakla štite od 99 posto UVB i 95 posto UVA zraka — ili da»upijaju UV zrake valne duljine do 400 nm« — vaše su oči sigurne.

Pored svega, jeftinije sunčane naočale imaju još jednu veliku prednost. Vrlo je jednostavno nabaviti nove pošto stare izgubite. Nemoj te kupovati naočale sa staklima koja »zaustavljaju plavo svjetlo«, jer ona ne štite od Uv zraka.

I nemojte pretpostaviti da sve polarizacijske leće udovoljavaju iznesenim preporukama. I na njima mora pisati kako u sebi ili na sebi imaju dodatnu UV zaštitu.

Jesu li neke boje leća bolje od drugih?

NE Bez obzira na to imaju li vaše leće sivu, smeđu ili žutu boju, ona ne čini razliku u smislu količine zaustavljenih UVA ili UVB zraka. Na to ne utječe ni stupanj zatamnjenja.

Ipak, boja stakala može utjecati na osjećaj u očima. Sive i smeđe leće najmanje utječu na realnu boju promatranoga. Žute leće, omiljene medu skijašima, povećavaju kontrast i korisne su kod uvjeta slabijeg osvjetljenja ili magle.