Navigacija

Tablete za brzo mršavljenje – efedrin i kofein

Efedrín i kofein spadaju u skupinu lijekova koji povećavaju potrošnju energije i termogenezu. Efedrin je alkaloid iz biljke Ephedra sinica čija je medicinska primjena uglavnom ograničena na uporabu kao nazalnoga vazokonstriktora u slučaju hunjavice.

Korištenje efedrina kao sredstva za mršavljenje nekada je bilo jako rašireno.  U svrhu mršavljenja efedrin se koristio u kombinaciji s kofeinom i acetilsalicilnom kiselinom – čuvena “EKA” kombinacija (Mancini i sur., 1990).

Ta se mješavina pokazala jako djelotvornom kao termogeno sredstvo koje ima dvostruko djelovanje – ubrzava metabolizam povećavajući tjelesnu temperaturu i potiče oslobađanje triglicerida iz masnih stanica (Dulloo i sur., 1992). Osim toga, izrazito smanjuje apetit.

Zlouporaba efedrina ima brojne neželjene kratkotrajne i dugotrajne posljedice. Budući da je efedrin vrlo sličan arnfetaminima, nuspojave su slične kao kod uzimanja amfetamina.

Može nastupiti drhtanje ruku, tremor, znojenje, lupanje srca i povišeni krvni tlak, vrtoglavica, mučnina, povraćanje, razdražljivost, osjećaj unutarnjega nemira te impotencija.  Stoga kombinacija efedrina i kofeina nije odobrena za liječenje pretilosti.