Navigacija

Tablete za brzo mršavljenje

Koliko često čujemo: »Da bar mogu popiti tabletu i to riješiti! «Pa, za pretile ljude i postoji takva tableta, zapravo ih je popriličan broj. No ni uz njihovu pomoć kilogrami neće sami nestati.

Današnji lijekov za mršavljenje sigurniji su i učinkovitiji od nekadašnjih, no i dalje ostaje otvoreno pitanje nuspojava i sigurnosti njihova uzimanja.

Pored toga, stručnjaci se slažu u tome da takve lijekove  treba upotrebljavati jedino u krajnjem slučaju, i to obavezno uz promjenu prehrane i tjelovježbu. Bez toga – o željenom učinku na dulje staze – možete samo sanjati.

Djeluju li takve tablete za mršavljenje?

DA Tablete za mršavljenje, kako one koje se prodaju bez recepta tako i one koje vam mora propisati liječnik, pomažu vam smršavjeti, ali neće djelovati bez promjene prehrane i uvođenja tjelesne aktivnosti, a nedostaju i podaci o dugotrajnu učinku.

Većina tableta za mršavljenje djeluje na 1 od 2 načina: one vam bilo potiskuju tek otpuštajući spojeve poput epinefrina koji ubrzava metabolizam — često uzrokujući drhtavicu — ili koče razgradnju i apsorpciju masnoća iz pojedene hrane, često usput mekšajući stolicu, zbog čega je katkad posve nemoguće kontrolirati pražnjenje crijeva.

Takvi su lijekovi namijenjeni upotrebi uz promjenu prehrane i tjelovježbu, a ne umjesto toga.

Zapravo uopće nisu »čarobni štapić« kakvome se mnogi nadaju.Ti lijekovi djeluju, barem kratkoročno, ali znanstvenici upozoravaju kako oni ne ispunjavaju nerealna očekiva pacijenata ili zdravstvenih radnika.

Jedna je metaanaliza raznih lijekova za mršavljenje koji se izdaju na recept ustvrdila prosječno mršavljenje od približno 5 kg unutar 1 godine.

Većina je tih lijekova namijenjena samo kratkoročnoj upotrebi. Kad se razvije otpornost na uzimani lijek i učinak prestane, njegova se doza ne smije povećavati.

Mnogi stručnjaci zapravo tvrde kako je uloga tih lijekova dati pacijentu priliku da se nauči kvalitetnije hraniti i da odvoji vrijeme za tjelesne aktivnosti. Lijekovi koji potiskuju tek mijenjaju pacijentu kemijske događaje u mozgu pa im bude lakše pridržavati se dijete, oduprijeti kompulzivnim porivima za jelom i povjerovati kako uistinu mogu smršavjeti.

Postoji li i druga strana medalje u vezi s tim lijekovima?

DA Lijekovi koji ubrzavaju metabolizam podižu i rizik od visokog krvnog tlaka, a mogu i uzrokovati ubrzano kucanje srca, vrtoglavicu i nemir. Lijekovi koji sprečavaju apsorpciju masnoća, isto čine i s vitaminima topivim u mastima, poput beta karotena te vitamina D i E, tako da bi oni koji te lijekove uzimaju trebali nekoliko sati ranije ili kasnije uzimati i neki multivitaminski pripravak.

Osim toga, bez obzira koji lijek uzimate, ne uvedete li trajne promjene u način života, čim prestanete s liječenjem, vaša će vam se stara tjelesna masa vratiti.

Djeluju li dodaci prehrani za koje se tvrdi da pomažu pri mršavljenju?

MOŽDA Razni sastojci u nekima od tih tableta mogu umanjiti tek ili potaknuti veću potrošnju kalorija, no o njima ne postoje prave informacije. Na policama trgovina sve je više dodataka prehrani za sagorijevanje kalorija. Približno 20% Amerikanki iskušalo je koju od njih. Neke tablete čak i pomažu, ali malo.

Jedan od sastojaka koji doista djeluje jest stimulans efedra, ili efedrin, koji se nalazi i u nekim lijekovima protiv prehlade i dekongestivima. Znanstvenici su ustvrdili kako su osobe koje su uzimale neki lijek za mršavljenje s efedrinom, smršavjele približno dvostruko više od onih koje su uzimale placebo.

Dodaci prehrani koji sadržavaju taj sastojak zajedno s kofeinom bili su donekle uspješniji, ali su se korisnici 2 do 3 puta češće suočavali s problemirna poput tjeskobe, mučnine, povraćanja i lupanja srca. Zbog moguće zloupotrebe efedre, FDA je zabranila prodaju dodataka prehrani koji je sadržavaju.

Otada su se proizvođači okrenuli drugim sastojcima, poput gorke naranče (prirodan izvor blaga stimulansa kemijski slična efedrinu), zelenom čaju i guarani (izvor kofeina), koji navodno potiču metabolizam i potiskuju tek.

Svi oni na neki način utječu na naše tijelo. Na žalost, rezultati malobrojnih kliničkih istraživanja nisu ujednačeni, a istraživanja koja bi proučila njihove dugoročne učinke ne postoje.

Zato zapamtite: budući da ne postoji ustanova nadležna za nadzor dodataka prehrani, nema jamstva kako ćete znati što kupujete i uzimate. Sastavi variraju i kakvoćom i količinama djelatnih sastojaka.

Ima li hoodia ikakva učinka?

DA Nisu sve tablete za mršavljenje stimulansi. Hoodia potječe od južnoafričke i namibijske biljke slične kaktusima.

Odavno se cijeni zbog svojega djelovanja koje plemenima pomaže u dugim lutanjima kroz hranom siromašnu pustinju. Stručnjaci se slažu kako u njoj postoji neka tvar koja potiskuje tek.

Smatra se kako ona zavara mozak uvjerivši ga da smo siti. Britanska farmaceutska tvrtka koja je licencirala njezin djelatni sastojak, spoj nazvan P57, proučava njezino djelovanje u sastavu lijeka protiv pretilosti.

No, P57 nećete pronaći u trgovini iza ugla. Hoodia dolazi u vrlo ograničenim količinama pa je moguće da pod tim
nazivom kupite običnu šećernu vodicu. Recenzirana istraživanja hoodije na ljudima ne postoje pa su nuspojave i dugoročni učinci još uvijek nepoznati.