Navigacija

Tablete za mršavljenje

Tablete za mršavljenje danas definitivno nisu jedinstven proizvod našega tržišta. Postoje svakojake vrste takvih tableta od različitih proizvođača i različitih cijena.

Svaki od ponuđača upućuje na djelotvornost svog proizvoda, dok se sami kupci više okreću onima koje su za njihov džep pristupačnije.

Te tablete uglavnom nisu toliko štetne, međutim ponekad mogu imati nepogodan utjecaj na stanje našeg organizma, stoga je obavezno savjetovati se sa liječnikom prije početka uzimanja bilo kojeg takvog preparata.

Pri odabiru tableta vrlo je važna njihova učinkovitost, tj. koliki je omjer izgubljenih kilograma u odnosu na utrošeno vrijeme konzumiranja te cijenu takvog proizvodate, kao i tolerantnost  samih tableta, odnosno otpornost tijela na najveću dopuštenu dozu tableta.

tablete za mršavljenjeTABLETE SE DIJELE U TRI SKUPINE:

1) LICENCIRANE I PRAVILNO TESTIRANE TABLETE

– tablete odobrene od strane Ministarstva zdravstva i WHO-a (Svjetske zdravstvene organizacije), legalno podvrgnute laboratorijskim testiranjima i na taj način puštene na tržište. Dobivaju se na liječnički recept i prepisuju se SAMO u slučajevima prekomjerne tjelesne težine. Neke od njih su sibutramin i orlistat.

2) DODACI PREHRANI I TABLETE NA BILJNOJ BAZI

– one su dostupne u svakoj trgovini zdrave hrane , nisu bile podvrgnute preciznim testiranjima i nisu licencirane kao lijekovi.

Postoje one raznoraznih cijena i mirisa, okusa i oblika, međutim potrebno je prije uzimanja savjetovati se s liječnikom te dobro proučiti sastav tableta u slučaju postojanja alergena.

3) TABLETE ZA MRŠAVLJENJE DOSTUPNE NA INTERNETU

– ima ih svakojakih vrsta i cijena također, međutim njihova pouzdanost je upitna, kao i sastav potencijalno opasan po zdravlje, stoga mogu ostaviti dugoročne posljedice na nas.

Bitno je reći da tabletama za mršavljenje ne postižemo cijeli efekt mršavljenja. Za to je potrebna i vježba i promjena same prehrane, kao i puno drugih čimbenika koji utječu na samo mršavljenje.

KAKO TABLETE RADE I ŠTO SADRŽE?

One rade na način da povećavaju tjelesnu energetsku potrošnju, često su pune kofeina pa ubrzavaju metabolizam i potiču razgradnju masnih kiselina, sagorijevanje masnoća i smanjuju apetit.

Uglavnom sastojci tih tableta su efedrini koji u većim količinama mogu biti toksični, raznorazni dodatci iz biljaka, vitamini, pogotovo oni B skupine (riboflavin, tiamin, pantotenska kiselina), kofein, tanin, L-karnitin i slični.

Neke od njih također mogu uzrokovati nuspojave poput vrtoglavica, mučnina, boli u prsima, mišićima i trbuhu, dijareju itd.

Istraživajući o tabletama možemo otkriti one koje su najpogodnije za nas u odnosu na tjelesnu težinu, dob i zdravstveno stanje. Na pitanje djeluju li vrlo je teško odgovoriti obzirom da nema kompleksnije stvari od ljudskog organizma.

Svaki organizam zasebno je individualan i zbog toga je vrlo teško ustanoviti i generalizirati samo djelovanje takvih tableta. Ono što je sigurno jest da one mogu donijeti pomoć prilikom gubitka nepoželjnih kilograma u smislu poticanja metabolizma i otapanja masnoća.