Navigacija

Temeljne postavke zdrave dijete

Kako bismo očuvali zdravlje te održali težinu na normalnoj razini važno je jesti raznoliku hranu. Dakle, naš jelovnik treba sadržavati zdrave i kvalitetne namirnice različitoga podrijetla, a da je naše slobodno vrijeme ispunjeno tjelesnim aktivnostima.

Zdrava dijeta trebala bi sadržavati hranjive tvari, kao što su voće i povrće, integralni kruh i žitarice, mlijeko i mliječne proizvode s niskim udjelom masti, nemasno meso, ribu i perad.

temeljne postavke zdrave dijeteNagle promjene težine mogu biti izuzetno štetne za ljudski organizam, a nije preporučljivo provoditi ni jednu vrstu imalo rigoroznije dijete bez prethodne konzultacije sa stručnim osobama.

Kilogrami nisu preko noći nastali i ne smiju preko noći nestati, stoga se dijeta mora provoditi postepeno.

U nekim slučajevima, kilogrami se mogu početi brzo topiti, ali to ne predstavlja dugoročno rješenje jer postoji mogućnost jo-jo efekta.

U medijima je prisutno mnoštvo reklama koje zagovaraju drastične dijete i brz gubitak težine, no činjenica je kako se iz organizma smanjuje voda i mišić, dok masno tkivo ostaje.

Ako se i odlučimo i provodimo neku od mnogobrojnih dijeta, neophodno je nakon prekida iste nastaviti živjeti kvalitetnim načinom života.

Jedna od zdravih dijeta koje donose dugoročnije rezultate, a ne škode našem organizmu je Montignacova dijeta koja počiva na tezi da je tajna mršavljenja u pravilnom unosu masnoća i ugljikohidrata. Montignac preporučuje način prehrane kojemu je cilj naučiti ljude da biraju namirnice koje potiču metaboličke reakcije, a našem tijelu omogućuju sagorijevanje hrane kao energije, a ne da je čuva u obliku masti.

Ako niste tip osobe koji se može pridržavati određenoga načina prehrane, u svoj svakodnevni jelovnik možete uvrstiti prirodne čajeve za mršavljenje, poput zelenog čaja ili čaja od koprive koji su se pokazali učinkovitima u detoksikaciji tijela i gubljenju kilograma.

Isto tako, izgubiti kilograme na prirodan način možete i konzumacijom tri jabuke na dan. Jabuka je bogata hranjivim vrijednostima i daje osjećaj sitosti, stoga ako pojedete jednu jabuku prije svakog obroka, spriječit ćete veći unos hrane za obrok.

To ne mijenja znatno vaše prehrambene navike, a konzumacijom jedne jabuke prije svakog obroka možete na prirodan način izgubiti i do jedan kilogram tjedno.