Navigacija

Terapeut mi kaže da kompulzivno vježbam, ali ja kažem da je vježbanje zdravo. Tko ima pravo?

Upravo kako se dijeta može pretvoriti u poremećaj prehrane, isto se može dogoditi s vježbanjem. Neki ga više ne odabiru kao aktivnost nego ih vodi poriv i često se osjećaju užasno kad ne vježbaju, njime zamjenjuju društvene aktivnosti, ne uzimaju nekoliko dana odmora i ne mogu se zaustaviti čak i kad su iscrpljeni ili ozlijeđeni.

Svi s navedenim simptomima i trebali bi potražiti pomoć. Vježbanje je zdravo za tijelo, ali kad se pretjera s njime, postaje štetno ne samo za tijelo nego i za um. Iako ne morate, a imati poremećaj prehrane kako biste se kompulzivno bavili njime, mnogi koji pate od spomenutih poremećaja ujedno kompulzivno vježbaju.

Stoga, imate li spomenuti problem, najbolje je konzultirati stručnjaka za poremećaje prehrane.

Ljude s anoreksijom i bulimijom često karakterizira visok stupanj tjeskobe, opsesivno-kompulzivni oblici ponašanja i perfekcionizam, no logično je da će se služiti različitim oblicima ponašanja kako bi kontrolirali svoju težinu.

Stručnjaci su već odavno zaključili da je pretjerano vježbanje zajedničko obilježje anoreksije i bulimije, ali još nisu utvrdili koji će tip osobe najčešće patiti od toga problema.

Kako bi se utvrdilo koji će se tip žene upustiti u pretjerano vježbanje, dr. Cynthia M. Bulik i tim znanstvenika sa Sveučilišta Sjeverne Karoline u Chapel Hillu proučili su podatke iz triju različitih međunarodnih studija koje su se bavile ženama oboljelima od anoreksije, bulimije ili jednog i drugog.

Ispitalo ih se u vezi sa simptomima poremećaja, njihovim osobnim karakteristikama i navikama vježbanja.

Pritom se pod pretjeranim vježbanjem smatralo vježbanje koje traje više od 3 sata na dan ili, pak, opsjednutost dnevnim tjelesnim aktivnostima koja ometa druge aspekte života.

Na primjer, vježbanje u ozlijeđenom ili bolesnom stanju.

Zaključak je studije da je pretjerano vježbanje zajedničko obilježje žena koje boluju od anoreksije i bulimije, ali najčešće se javlja u osoba koje boluju od anoreksije s čišćenjem. Od 336 ispitanica više od polovice pretjerivalo je s vježbanjem. Ipak, stručnjaci su obvezni potražiti simptome kompulzivnog vježbanja kod svih oboljelih osoba. Ako se takvo vježbanje ne liječi, ostat će visok rizik recidiva.

Imate li simptome kompulzivnog vježbanja, trebali biste potražiti pomoć i naučit ćete kako ispravno vježbati i živjeti zdravim i uravnoteženim životom.