Navigacija

Tijelo nakon poroda

Tjelesne promjene ne prestaju porodom. Vaše se tijelo i nakon njega nastavlja mijenjati. Grudi se pune mlijekom, a maternica se povlači i stišće u svoju standardnu veličinu.

Ovdje navodimo neke zdravstvene probleme s kojima biste se mogli susretati tijekom prvih nekoliko tjedana kao i par prijedloga kako da se nosite s njima. Pozovite svog liječnika ako dobijete temperaturu iznad 38 stupnjeva, osjećate jaku bol ili bilo koji drugi neuobičajeni simptom.

Povećane i bolne grudi

Oko 72 sata nakon poroda, kada mlijeko počne navirati, vaše bi grudi mogle biti tvrde, bolne i tople. To je savršeno normalno za prvu fazu dojenja i trebalo bi prestati nakon 24 sata ako počnete dojiti. U slučaju da ne dojite, grudi će ostati takve oko 48 sati dok tijelo ne prepozna da nema potrebe za proizvodnjom mlijeka.

tijelo nakon porodaPar savjeta vezanih uz takve grudi

–          Stavite tople obloge na grudi kako bi potaknuli protok mlijeka.

–          Nosite grudnjak koji dobro drži vaše grudi i u kojem ne osjećate nikakvo stiskanje.

Za navedeno pokušajte naglasiti udobnost grudanjaka.

–          Ako dojite, neka beba jednom siše iz jedne dojke, a drugi put iz druge (da krene na drugu dojku, nakon što praktički isprazni prvu).

–          Iako je blaga temperatura nešto posve normalno, javite se svom liječniku ako naraste iznad 38 stupnjeva jer bi to moglo upućivati na mastitis, bakterijsku upalu tkiva dojke.

Grudi vam mogu biti tople i crvenkaste.

Sve se to najčeće događa tijekom prvog mjeseca dojenja.

Poslije vaginalnog poroda

Bez obzira jesu li vas trebali šivati ili ne, vagina i međica (perineum – tkivo između vagine i anusa) će biti bolne nakon poroda. Jednako tako mogu nateći i mogu se javiti podljevi.

–          Tijekom prva 72 sata nakon poroda, koristite paketiće leda kako biste smanjaili oticanje i ublažili bol. Poslije pređite na tople obloge.

–          Kako biste ublažili bol i pospješili zalječenje, koristite bide il sjedeću kupku (ako ga imate naravno) i to dva ili tri puta dnevno.

–          Sve  dobro očistite svaki put nakon korištenja toaleta.

Njega nakon epiziotomije

Ako su vam prilikom poroda napravili epiziotomiju (kirurški postupak kojime se zareže međica kako bi se olakšao porod), tom području nakon poroda posvetite posebnu pažnju. Uz pomoć ogledala provjerite da li se javlja crvenilo, oticanje ili krvarenje oko reza. Dok je vaginalno krvarenje nakon poroda sroz normalno, bilo kakvo krvarenje oko reza epiziotomije, zahtijeva liječničku njegu.

Njega nakon carskog reza

Oporavak od carskog reza traje duže negoli oporavak od vaginalnog poroda. Nakon što napustite bolnicu, posebnu pažnju trebati ćete posvetiti području oko reza, koje može ostati bolno i nekoliko tjedana nakon poroda. Pažljivo slijedite liječničke upute o njezi rane.

–          Primjetite li bilo kakvu bol, crvenilo ili oticanje oko reza ili ako iz njega curi krvava ili žućkasta tekućina, javite se svom liječniku što prije.

–          Šavovi se rijetko kada otvore. Ako se to ipak dogodi, odmah se javite svome liječniku.