Navigacija

Tjelovježba

Ne postoji čarobni štapić čijim biste jednim potezom mogli smršavjeti, ali jedna taktika skoro uvijek uspijeva: tjelesna aktivnost.

Bez obzira na to izvodite li ju u teretani ili u svome vrtu, odjednom ili u nekoliko kraćih navrata, intenzivnim ili umjerenim tempom, tjelovježba i tjelesna aktivnost troši kalorije, bori se s neosjetljivošću na inzulin i izgrađuje mišiće koji potiču metabolizam.

Usput se izgrađuje još nešto: samopoštovanje.

Je li sama promjena prehrane dovoljna za dosljedno mršavljenje?

NE Smanjujući unos kalorija, smršavjet ćete samo kratkoročno, a novu ćete liniju moći održati samo tjelesnim aktivnostima.
Istraživanja pokazuju kako, budući da rigorozne dijete obično dovode do kratkoročna mršavljenja, tjelesna se masa – poput bumeranga – uglavnom vrati natrag.

Poduzimanje tjelesne aktivnosti kao važna sastojka programa mršavljenja može značajno promijeniti krajnji rezultat.

Prema tekućem istraživanju Američkog registra za mršavljenje, među osobama koje se pridržavaju dijete, a koje su uspjele održati 15 kg manju tjelesnu masu najmanje godinu dana, 90% njih je redovito poduzimalo tjelesne aktivnosti.

Jasno je kako tjelesne aktivnosti troše kalorije. One i izgrađuju mišiće, koji zauzimaju manje prostora od masti.

I rezultati su tu: možete ponovo odjenuti svoju staru odjeću. Mišićno tkivo i za samo održavanje zahtijeva više kalorija nego masti. Drugim riječima, što ste mišićaviji, više kalorija trošite i u mirovanju.

TjelovježbaTo je bitno jer, iako u početku i sama dijeta djeluje učinkovito, u jednom ćete trenutku doći do točke u kojoj vam se metabolizam usporava.

Tada će postati važno pokrenuti se.

Jedno je istraživanje, provedeno na Washington University School of Medicine, ustvrdilo kako su osobe koje su kroz godinu dana smanjile dnevni energetski unos za 230 kcal, a nisu poduzele nikakve tjelesne aktivnosti, izgubile mišićnu masu, snagu i aerobni kapacitet.

Osobe koje su vježbale, a nisu smanjile unos kalorija, izgubile su podjednaku masu i nisu pritom žrtvovale svoje mišiće.

Istraživanja na houstonskom Baylor College of Medicine potvrđuju kako tjelesne aktivnosti, čak i bez promjene prehrane, mogu biti učinkovitije za mršavljenje i održavanje smanjene tjelesne mase od same dijete.

Znanstvenici su podijelili sudionike istraživanja u tri skupine: one koji su jednu godinu samo vježbali, samo bili na dijeti ili činili i jedno i drugo.

Svi su sudionici u toj prvoj godini izgubili sličan iznos kilograma, ali kad su došli na pregled u drugoj godini, skupina koja je samo bila na dijeti bila je za kilogram teža nego na samom početku istraživanja, a skupine koje su vježbale zadržale su tjelesnu masu na oko 2 kilograma ispod početne.

Postoji li neko »najbolje vrijeme« za tjelovježbu?

DA Ako hodate samo kako biste bili zdravi ili skinuli nekoliko kilograma, nije važno kad to radite, sve dok to doista radite. To možda znači kako je bolje da vježbate ujutro da vam obveze ne bi izbacile tu aktivnost iz već pretrpana dnevnog rasporeda.

S druge bi strane sportaši, koji traže najbolje moguće uvjete tjelovježbe, trebali vježbati kasno popodne, kad je tjelesna temperatura najviša. Mišići su već topli, vrijeme reakcije je kratko, a snaga je na svojemu vrhuncu. Potrudite li se zbog toga još više, usput ćete potrošiti i više kalorija.

Troši li kombinirana tjelovježba više masnoća od jednolična aerobnog vježbanja?

DA Provođenje nekoliko raznih aktivnosti tjedno troši više kalorija nego bilo koja od njih sama. Ako ste osoba koja provodi samo jedan oblik tjelovježbe, npr. hodanje ili vožnju sobnog bicikla, možda propuštate priliku za
značajnije mršavljenje.

Jedno je istraživanje, provedeno na 72 studenta na Sveučilištu u Južnoj Alabami, ustvrdilo kako su žene koje su kombiniraletjelesne aktivnosti kao što su preskakanje konopa, kardio-boks, dizanje utega i vježbe s medicinskom loptom, nakon 12 tjedana imale manje
tjelesnih masti od onih koje su pohađale samo step aerobik.

Ukupno je trajanje vježbi u obje skupine bilo jednako.

Dokazana je još jedna prednost. Skupina s kombiniranim vježbama bila je zadovoljnija svojim tijelom, a zabilježila je i veće poboljšanje općeg izgleda, zdravlja i tjelesne kondicije u usporedbi s osobama koje su provodile samo aerobne vježbe. Kombinirana tjelovježba ne samo da vam pomaže vježbajući cijelo tijelo, nego ona i smanjuje rizik od ozljeda (zato što se ne opterećuju stalno isti mišići i zglobovi), a i čini vrijeme provedeno u vježbi zabavnijim.

Sagorijevaju li se u kraćim periodima intenzivne vježbe dodatne kalorije?

DA Dodate li u svoj program tjelovježbe nekoliko kraćih, ali intenzivnijih vježbi, ukupan će uspjeh biti veći. Nudimo vam prijedlog kako svoju tjelovježbu možete intenzivirati bez opasnosti po zdravlje. Nakonsvakih pet ulica koje prohodate, jednu pretrčite.

Takav koncept tjelovježbe, koji u sklopu umjereno napornih vježbi uključuje i kratke eksplozivne vježbe velikog opterećenja, koriste sportaši kako bi poboljšali izdržljivost i svoje sportske rezultate. »Običnim«je ljudima najveća korist od takva programa trošenje dodatnih kalorija u istom razdoblju.

Povremenim uvođenjem takvih intenzivnijih vježbi možete povećati potrošnju tjelesnih masnoća i onim danima kad radite samo uobičajenu tjelovježbu.

Jadno je malo istraživanje, provedeno na Sveučilištu u Guelphu (Ontario, Kanada), uključivalo 8 žena koje su na sobnim biciklima vježbale uključivši i takvakratka i intenzivnija razdobljavježbe.

Po 1 sat svaki drugi dan one su izmijenjivale četverominutne vježbe pri 90% napora s dvominutnim razdobljima odmora. Nakon 2 tjedna te su žene, vježbajući normalnimintenzitetom, trošile 36%više masnoća nego prije uvođenja intenzivnih vježbi.

Vjerojatno kratka razdoblja intenzivne tjelovježbe stvaraju mišićna vlakna koja rade i pri umjerenu opterećenju pa se tako troši  više kalorija i masnoća.

Intenzivna tjelovježba postavlja vašim mišićima zadatke na kakve oni ne nailaze prilikom umjerene tjelesne aktivnosti, a ne dovodi misiće i zglobove u opasnost od ozljede.

No patite li od srčane bolesti ili visokog krvnog tlaka, savjetujte se sa svojim liječnikom prije no što počnete raditi vježbe koje vas ostavljaju bez daha.

TjelovježbaJe li odlazak na neku organiziranu tjelovježbu korisniji od svakodnevnih tjelesnih aktivnosti?

NE Većina nas vježba s određenim ciljem, a to je potrošiti kalorije. Ali sama činjenica što idete na aerobik ili u teretanu dvaput tjedno ne znači kako ćete time potrošiti više kalorija nego obavljajući svakodnevne kućanske poslove, poput pranja kade, vrtlarenja ili pranja prozora.

Istraživači pretilosti sa Sveučilišta Johns Hopkins proučavali su kod ozbiljno predebelih žena baš to pitanje. Neke su od njih pohađale organiziran oblik aerobne tjelovježbe, dok su se ostale bavile umjerenim svakodnevnim aktivnostima. Sve su se pridržavale prehrane siromašne mastima s unosom od 1200 kcal na dan.

Obje su skupine nakon 16 tjedana smršavjele približno jednako – oko 8 kg. Što je još važnije, osobe koje su se bavile umjerenim svakodnevnim aktivnostima povratile su nakon godinu dana manje izgubljene tjelesne mase od onih iz druge skupine.

Potiče li tjelovježba glad?

NE Riječ je o uobičajenoj zabludi: potrošite li tjelovježbom stotine kalorija, na posljetku ćete početi jesti više. Istraživanja zapravo pokazuju kako tjelovježba nikako ne utječe na unos hrane.

U istraživanju provedenu sa 23 zdrava muškarca, znanstvenici s Human Appetite Research Unit Sveučilišta u Leedsu (Velika Britanija) ustvrdili su kako se glad za vrijeme i nakon tjelovježbe potisnula te kako su osobe koje vježbaju jele kasnije od onih koje nisu.

No ukupna je količina unesene hrane bila jednaka, bez obzira na to jesu li osobe vježbale niskim ili visokim intenzitetom ili pak nisu vježbale uopće.

Je li hodanje jednako učinkovito kao i trčanje?

DA Pod uvjetom da hodate žustro, svakim kilometrom trošite skoro jednake količine kalorija kao i trčanjem.
Za 30 minuta trčanja potrošit ćete približno dvostruko više kalorija nego za 30 minuta hodanja.

No prijeđete li jednaku udaljenost hodanjem i trčanjem, energetska je potrošnja približno jednaka, tako da ćete vjerojatno smršavjeti podjednako hodate li ili trčite do svog odredišta.

Zapravo, istraživanja su dokazala kako je od intenziteta vježbanja važnije njegovo trajanje. To se pokazalo u istraživanju u trajanju od godine dana, provedenu u Dallasu na Cooper Instituteu.

U tome je istraživanju 201 umjereno predebela žena, koja je živjela sjedilačkim načinom života, promijenila svoj način prehrane i slijedila 1 od 4 različita programa tjelovježbe. Potvrđeno je kako je trajanje tjelovježbe važnije od njezina intenziteta, u smislu mršavljenja, kao i kondicije srca te dišnog sustava.

I druga su istraživanja potvrdila takve rezultate.

Jasno je i kako su, dok hodate, manji izgledi da se ozlijedite nego dok trčite. Razmislite o ovoj činjenici: kad trčite, vaša stopala udaraju u podlogu silom jednakom vašoj trostrukoj do peterostrukoj tjelesnoj težini. Kad hodate, ta je sila samo upola veća od težine vašega tijela. Što vam stopala jače udaraju u tlo, to je vjerojatnija mogućnost ozljede.

Želite li hodanjem ojačati mišiće, obavezno odaberite put koji uključuje uzbrdice i nizbrdice. A kako biste se potaknuli da hodate što više, koristite se pedometrom, spravicom koja vam broji korake. Istraživanja pokazuju kako osobe koja ga nose hodaju više — i više mršave.

Upozorenje: što više hodate, to je teže vidjeti rezultate.

Jedno je istraživanje provedeno na American College of Sports Medicine pokazalo da se mršavljenje 27.596 žena usporilo kako su povećavale tjednu udaljenost prijedenu hodanjem. Zato od hodanja najviše koristi imaju osobe s najvećim viškom kilograma kao i one koje se inače najmanje kreću.

Potiče li joga mršavljenje?

DA Nema sumnje kako joga troši daleko manje kalorija od trčanja. Čak i power inačice joge troše samo 238 kcal u 90 minuta, u usporedbi sa 254 kcal u 30 minuta trčanja.

TjelovježbaIpak, znanstvenici s Fred Hutchinson Cancer Centeram u Seattleu ustvrdili su kako su, među 15.500 umjereno predebelih pripadnika baby boom generacije, oni koji su se bavili jogom smršavjeli kroz 10 godina 2,5 kg, dok su se oni koji se nikada nisu u tako nešto upustili udebljali u istom razdoblju prosječno za 6,5 kg.

Znanstvenici su pretpostavili kako su oni koji se bave jogom svjesniji svojih tijela, što ih odbija od prejedanja — puno je teže zauzeti mnoge položaje joge pošto ste želudac prepunili punjenim paprikama.

Jedno je istraživanje, provedeno u trajanju od godine dana na 40 muških studenata u Indiji, ustvrdilo kako im joga pomaže u postizanju idealne tjelesne mase, a usput im povećava snagu i izdržljivost. Naslage sala i opseg trbuha i bokova također su se značajno smanjili.

NAŠ SAVJET

Umjesto da svaki dan hodate po pokretnoj traci za hodanje, pokušajte s mješavinom vježbi. Ponedjeljkom možete ići na jogu, utorkom šetati, srijedom igrati odbojku, četvrtkom dizati utege itd. Razne tjelesne aktivnosti možete kombinirati i u jednom jedinom terminu. Primjerice, potrčite nekoliko ulica (ili barem brzo hodajte), a zatim u parku napravite nekoliko sklekova i čučnjeva.

Što ste mišićaviji, to više kalorija trošite.

Jeste li nakon tjelovježbe izgladnjeli? Problem je možda u onome što ste pojeli prije vježbanja, pogotovo ako ste, u želji da si osigurate dovoljno energije, napunili želudac jednostavnim ugljikohidratima. Što ste mišićaviji, to vaše tijelo apsorbira više inzulina, što znači da vam, pošto vrhunac koncentracije šećera u krvi prođe, slijedi njezin veliki pad koji uzrokuje snažnu glad!

Umjesto da prije vježbanja pojedete peciva od bijelog brašna ili pun tanjur tjestenine, posegnite za hranom bogatom vlaknima poput zobene kaše ili pahuljica te jabuke, kako biste si osigurali duži i stabilniji pritok energije. To ne važi i za sportaše koji treniraju dva ili više sati na dan, koji, jasno, moraju potrošene kalorije nadoknaditi.