Navigacija

Trebam li potražiti pomoć nutricionista?

I liječnik ili terapeut može se osposobiti za rješavanje problema prehrane i tjelesne težine kao sastavnih dijelova poremećaja prehrane i odraditi odličan posao.

Ipak, posjet nutricionistu omogućava liječniku ili terapeutu ili bilo kojem drugom stručnjaku zaduženom za vaše liječenje da se više usredotoči na druge probleme koje također valja prebroditi.

Osim toga, često liječnik ili terapeut nisu izobraženi ili kompetentni za rješavanje problema prehrane ili težine i stoga je korisno pronaći nekoga tko vam može pomoći u tome. Nutricionist specijaliziran za poremećaje prehrane može biti koristan dio vašeg tima za liječenje jer vam svojim savjetima može pomoći u identifikaciji strahova u vezi s hranom i težinom. Može vas i poučiti tjelesnim posljedicama svih oblika ponašanja proizašlih iz poremećaja prehrane.

Većina oboljelih ima iskrivljenu predodžbu gladi i sitosti, ne znaju što vole jesti i što je zapravo normalna prehrana. Upravo vas nutricionisti često navode da jedete namirnice kojih se užasavate i pomažu vam da prekinete s ritualom hranjenja.

Ponekad čak i jedu s oboljelima kako bi im u tome teškom razdoblju dali potporu. Nutricionisti specijalizirani za poremećaje prehrane znaju kako vam pomoći da prevladate nezdrave oblike ponašanja poput rituala hranjenja, povraćanja i prejedanja.

Ujedno vam mogu pomoći da se pravilno hranite izbjegavajući žudnju za nekim namirnicama i prejedanje nakon nejedenja.