Navigacija

Uloga boksa i tae boa u mršavljenju

Boks i tae-bo postaju sve popularniji trend u gubljenju kilograma. Iako su ovi sportovi prije bili rezervirani isključivo za muškarce, ovu metodu za gubljenje kilograma i oblikovanje tijela danas rado prakticiraju i žene.

U boksu i tae bou koriste se pokreti iz borbenih sportova, ali ne moraju se nužno koristiti samo za borbu i samoobranu. Ovi sportovi su, između ostaloga, kreirani kako bi se poboljšalo zdravlje, povećao kapacitet srca i pluća, povećala gipkost tijela, smanjio stres te kako bi se oblikovali mišići i sagorjele kalorije.

Ako su Vam klasične dijete, vježbe u teretani i fitness postali monotoni, možda biste trebali isprobati jednu od sljedećih metoda za gubljenje kilograma.

Boks

Boks je često bio predmetom kritika onih koji smatraju da taj sport prije svega potiče agresivnost, da je vrlo grub i opasan. Drugi pak ističu kako je to plemenita vještina koja izgrađuje sportski duh i tijelo. Iako je boks u prošlosti često bio brutalan, a u nekim slučajevima čak i smrtonosan, danas on može predstavljati mnogo toga.

Uloga boksa i tae boa u mršavljenjuBoks je kombinacija kardiovaskularnog treninga i treninga snage te je s razlogom postao jedan od najpopularnijih fitness treninga na svijetu.

Osim što je zabavan, ovaj sport izuzetno je učinkovit za brzo gubljenje kilograma i oblikovanje tijela.

Tijekom treninga ovakvog tipa sigurno ćete osjetiti umor, ali već nakon jednog do dva tjedna treninga primjetit ćete pozitivne tjelesne promjene na sebi – Vaše tijelo postat će zategnutije i privlačnije.

Žene se bave boksom uglavnom zbog mogućnosti ubrzanog topljenja masnoća, a osim toga, idealno odgovara današnjem načinu života jer pomaže u eliminaciji stresa i oslobađanju nakupljene negativne energije.

Budući da je to sport visokog intenziteta vježbanja, on ubrzava metabolizam i takav efekt traje i dugo nakon treninga. To ujedno znači manju apsorpciju kalorija i masti tijekom dana, što je od velike važnosti za prevenciju prekomjerne tjelesne težine.

Za boksački trening potreban Vam je par dobrih rukavica za boks, vreća te postava za zglobove na rukama. Važno je naučiti pravilno udarati vreću kako biste spriječili ozljede ruku, a tijekom treninga nikada ne skidajte rukavice. One služe da čvrsto oblože prste, ruke i zglobove te da spriječe moguće ozljede. Ako želite izgubiti kilograme, trening započnite laganim zagrijavanjem i istezanjem, a zatim možete preći na sam trening s vrećom za boks. Nakon pola sata odmorite, ali ne više od pola minute i počnite ispočetka. Ukoliko ne možete izdržati ovakvo vježbanje pola sata, poslušajte svoje tijelo i ne pretjerujte. Izdržite koliko možete, a nakon toga lagano preskačite uže ili radite čučnjeve. Tako ćete nastaviti zagrijavati mišiće i trenirati cijelo tijelo.

Tae bo

Tae bo kombinacija je tae kwon doa, kick boxa i aerobika, a popraćen je i dinamičnom glazbom. Uz boks, tea bo je (s razlogom) postao jedan od najpopularnijih fitness treninga na svijetu.

Tijekom treninga rade mišići cijelog tijela, poboljšava se pokretljivost, snaga i koordinacija, oslobađa se negativna energija te se tope suvišni kilogrami. Namijenjen je osobama različite kondicije jer koreografija može biti i brza i spora, a preporučljivo je trenirati 3 puta tjedno po sat vremena. Kako ne bi došlo do upale mišića, važno je prije svakog treninga napraviti zagrijavanje.

Trening tae boa počinje laganim 10-minutnim zagrijavanjem, nakon čega slijede intenzivne vježbe gdje se simuliraju udarci rukama i nogama (20-30 minuta) te cool down, tj. smanjenje brzine pokreta. Nakon kraće stanke slijedi total body toning, tj. vježbe za jačanje muskulature drugih mišićnih skupina u trajanju od 20-30 minuta. Trening završava istezanjem svih skupina mišića, posebno onih koji su bili najaktivniji.

Dakle, ako se želite osjećati dobro izvana i iznutra, sve što trebate učiniti je pronaći malo vremena za sebe, pokrenuti svoje tijelo i učiniti ga privlačim na zabavan način.