Navigacija

Un dijeta

Vjerujemo da vam je poznato: „Sutra počinjem!“ ili „Krećem od ponedjeljka!“. To je rečenica koju svi mi, s viškom kilograma, prečesto izgovaramo.

A nažalost je se vrlo rijetko pridržavamo. Ta rečenica tako često ostaje samo visiti u zraku, a kilogrami se često samo gomilaju i čine nas nezadovoljnima.

Debljina je danas vrlo složena pojava i zapravo najraširenija bolest modernoga doba te ju je potrebno liječiti kao i sve druge bolesti. Iako se debljina danas u društvu prvenstveno gleda kao estetski problem, ona bi se trebala gledati znatno više kao zdravstveni problem. Njen utjecaj se pruža u sve pore zdravstvenog stanja.

Upravo zato, stručnjaci su osmislili plan prehrane koji bi u 90 dana trebao skinuti čak 18 do 25 kilograma i to tako da se oni nakon toga ne vrate. Dakle, kod nje nema onog poznatog „jo-jo“ efekta koji nam se često dešava kod dijeta u kojima prebrzo gubimo kilograme. A onda se vrlo brzo opet pogledamo u ogledamo i imamo istu težinu kao i ranije.

un dijetaUN dijeta se vrlo brzo proširila svijetom i zabilježila rekordnu popularnost. Ta popularnost se prvenstveno ogleda u tome što su obroci jednostavni za prupremu i lako prilagodljivi te da se njome dokazano može izgubiti značajan broj kilograma, a uz to i ubrzati metabolizam kako se izgubljeni kilogrami ne bi vratili nakon prestanka s dijetom.

Jedino to je garancija uspješnog mršavljenja. Iz tog razloga je narednih 90 dana nakon prestanka s dijetom potrebno nastaviti jesti samo voće za doručak (isti doručak kao i za vrijeme dijete). Ostale obroke birajte po želji i nastavite s uravnoteženom prehranom. Ne zaboravite na pravilnu kombinaciju namirnica – da se ne smiju miješati proteini i ugljikohidrati te da bi obroke trebali jesti u određeno vrijeme.

Prije negoli započnete s držanjem dijete, savjetujemo vam da se konzultirate s liječnikom kako bi ste se uvjerili u zdravstvenu opravdanost držanja takvog  plana prehrane.

Ne pokušavajte ništa što bi moglo naštetiti vašem zdravlju. Tijekom dijete šavajte kontrolirajte krvni tlak i krvnu sliku.

Obzirom da dijeta dugo traje, važno je da ne posustanete. Cilj se može ostvariti samo ustrajnošću! Pridržavajte se točne satnice prehrane i pravilnih kombinacija namimica. Jelovnike pripremajte na vlastiti način, ali u okviru dopuštenoga. Uživajte u hrani i jedite ju polagano.

Kod svake dijete je važno da se ne zaokupite isključivo planom prehrane, a zaboravite ili zanemarite tjelesnu aktivnost koja je od iznimne važnosti kod mršavljenja. Budite tjelesno aktivni svaki dan: hodajte po stepenicama, šećite, trčite, plivajte, igrajte se, vozite koturaljke, bicikl.

U svakom slučaju nađite aktivnost koja vam odgovara jer je ona krucijalna  za pravilan gubitak kilograma.  Učinite nešto i za svoju dušu: družite se, meditirajte, učite strani jezik, igrajte se s djecom, čitajte, obrazujte se; što god vam paše..Bit je u tome da se dobro osjećate i da budete zadovoljni, a ne da se osjećate kao da si cijelo vrijeme nešto uskraćujete.

Prije nego krenete na dijetu, izvažite se, izmjerite opseg struka, bokova i bedara. Zadajte si ciljani ITM (indeks tjelesne mase). Budite realni, idite polagano svome cilju i ne pretjerujte.

I veselite se svakom napretku!

Svako jutro popijte jednu čašu Donat MG ili mlake vode. Može i sa žličicom jabučnog octa ili meda. A do večeri popijte barem 2 litre tekućine.

Ako tijekom naredna 3 mjeseca – nakon završetka dijete – izgubite još 3 kg, znači da je došlo do ubrzanja metabolizma. Ako prekinete dijetu prije 90. dana, možete izgubiti kilograme koje ste si zacrtali, ali neće doći do promjene u metabolizmu. Ukoliko trebate smršaviti dosta kilograma i držite dijetu tri mjeseca, ne biste trebali osjećati glad jer se dijetom unosi dostatna količina hrane.

Temeljno načelo dijete je sljedeće: ako želite puno smršaviti, jedite svaki dan uglavnom kuhanu ili pirjanu hranu. Odrecite se kruha i smanjite količinu voća u voćnim obrocima.  Točnu satnicu objeda i pravilnu kombinaciju namimica ne smijete mijenjati. Dopušteno je pojesti jedino malo veću količinu priređene hrane, ali naravno da ćete manje kilograma izgubiti ako povećate količinu unesene hrane. Ne smijete ništa jesti nakon 20 sati.

Kako je koncipirana UN dijeta?

Tijekom 90 dana dijete slijede četiri različita dana s obzirom na to koju vrstu namimica kombinirate taj dan. Dijeta uvijek započinje »proteinskim danom«, slijedi »škrobni dan«, potom »dan ugljikohidrata«, a nakon »voćnoga dana« ponovno ide »proteinski dan«. Svaki 29-ti dan je »vodeni dan« kada pijete samo vodu i ništa više. Raspored dana ne smijete mijenjati.

Dnevno jedite najmanje tri obroka: ako tijekom prijepodneva ogladnite uzmite neko voće ili popijte voćni ili povtrni sok više puta. Iako su svi voćni ili povrtni napici samo sokovi, oni se ipak računaju kao obroci. Ove se dijete možete pridržavati i ako idete u restoran jer ćete po podrijetlu nairnirnica moći naći obroke koji odgovaraju bilo kojem danu dijete.  Isto vrijedi i za različite proslave.

Namirnice za pripremu obroka kod kuće lako možete naći u dućanu i nije potrebno izdvajati znatna novčana sredstva  kako bi ih mogli prirediti.

Ako ste za vrijeme dijete prekršili pravilo, neka Vas ne obuzme osjećaj krivnje već nastavite danom koji je na redu. Svaki izgubljeni kilogram je put prema zdravome životu i boljem raspoloženju.

Dijetu možete ponoviti tek za 90 dana po završetku iste.

Video o UN dijeti

Centar za zdravo i lijepo tijelo Altis provodio je eksperiment u kojem su Matija i Ana provodili UN dijetu i Dukan dijetu. Na početku programa kontrolirala se krvna slika, postotak masti, viseralna mast te hidratacija tijela. Kako je UN dijeta utjecala na Matiju, pogledajte u niže navedenom videu.

KUHANJE

Za kuhanje upotrebljavajte maslinovo  ulje (1 žličicu za kuhanje, 1 žličicu za salatu), raznovrsne začine i začinsko bilje. Sol koristite što manje i posolite hranu netom prije jela. Dijeta sadrži puno raznovrsnog povrća, mahunarki. žitarica. Pripremajte ih na različite načine.

PLAN PREHRANE

 

Tijekom 90 dana dijete DORUČAK  je uvijek isti: voće (2 jabuke, kruške. naranče, ili  zdjelica šumskog voća). Ako ste gladni, do ručka ga možete jesti više puta. Voće možete kombinirati po želji, ali zbog lakše probave možete jesti uvijek jednu vrstu voća.

Dopuštene su sve vrste svježeg i suhog voća, sjemenke, jezgričavo voće, voćni sokovi i sokovi od povrća. Neka sokovi budu bez šećera. Preporučamo svježu limunadu. Birajte sezonsko voće koje se može nabaviti za vrijeme trajanja dijete. A egzotično voće će obogatiti vaš jelovnik.

un dijetaPROTEINSKI DAN

Tijekom »proteinskog dana« neka stanka između ručka í večere bude 4 sata. Ako ste kasno ručali ili vam se čini da ste siti, ipak nešto prigrízíte za večeru (pola porcije koju ste pojeli za ručak, ili manje od toga).

RUČAK: Kuhano ili pirjano meso bez masnoće (piletina. puretina, govedina svinjetina, meso od kunića, riba. morski plodovi, tofu, sejtan). Poželjan je i unos ribe. Umjesto mesa  možete pojesti 2 jaja ili komad sira, ili pak svježi bijeli sir u istoj količini kao i mesa. Uz navedene namirnice pripremite puno svježe salate i drugog povrća koje možete pirjati i ispeći, a da ostane hrskavo. Pojedite krišku kruha i pojedite 3 dl bistre  juhe bez ikakvih dodataka i pojedite ju na kraju obroka. Juha može biti pripremljena i s jušnom kockom. Ne kombinirajte različite vrste proteina (meso i mliječne proizvode. meso i jaja ili jaja i mliječne proizvode).

Prvi i drugi dan za ručak je dopušteno jesti kruh, integralni naravno i to jednu šnitu.

VEČERA: Jedite istu hranu koju ste pripremili za ručak, ali bez juhe. Ako ste za ručak jeli meso, morate ga jesti i za večeru. Isto važi i za druge vrste odabranih namirnica. Za večeru pojedite upola manju količinu koju ste pojeli za ručak. Večerajte bez kruha.

ŠKROBNI DAN

Stanka između ručka i večere neka bude 3 sata.

RUČAK: Možete jesti grah, grašak, soju, leću, slanutak, rižu ili krumpir, sve to samo kuhano ili pirjano uz što manju količinu masnoće. Pojedite i krišku kruha te kuhano povrće ili salatu od raznovrsnog povrća.Za škrobni dan neka vaš jušni temeljac bude pripremljen od povrća ili povrtne kocke za juhu. Toga dana jelovnik može sadržavati i heljdu, ječam, proso ili neku drugu vrstu žitarice (u zmju).

VEČERA: Ista je kao i ručak, ali količinski upola manja i bez kruha.

DAN UGLJIKOHIDRATA

Stanka između ručka i večere neka bude 3 sata.

RUČAK: Kuhana tjestenina sa začinima i začinskim biljem, ili pizza s umakom od rajčice, odnosno umakom od različitog povrća i začina, ili pak bilo kakvo slano pecivo u veličini pizze.

To može biti perec, slanac ili neko drugo slano pecivo pripremljeno od nedizanog tijesta. Možete pripremiti i palačinke, ali bez jaja i mlijeka. Toga dana jelovnik može sadržavati i mljevene heljdu, ječam, proso ili neku drugu vrstu žitarice.

VEČERA: Komad torte ili 3 manja kolača, ili 3 kuglice sladoleda i obvezno 1 rebro tamne čokolade. Ako niste ljubitelj slatkoga, možete pojesti ostatak ručka ili uzeti slano pecivo ili komad pizze – i 1 rebro tamne čokolade (s minimalno 70% kakaa). Nju ne smijete izostaviti.

VOĆNI DAN

Ovaj dan jedite voće i to za svaki obrok. Stanke između obroka neka budu po dva sata. Vjerojatno ćete na početku dijete pojesti više voća jer ćete biti gladni. Kad se organizam navikne  na novi način prehrane i glad će se umiriti. Jedite raznovrsno voće i kombinirajte ga po želji, s time da je najzdravije svježe voće.

Dopušteno je suho voće (po 8 komada u obroku; obavezno dobro oprano), sjemenke i jezgričavo voće,  voćni sokovi te sokovi od povrća.  Možete jesti i kompote, naribano voće te pečeno. Ako vam je premalo slatko, eventualno ga možete zasladiti s malo sladila. Šećer izbjegavajte. Ako ne volite voće, kombinirajte ga sa svježim povrćem, ali bez začina.

 VODENI DAN

Jednom mjesečno morate imati vodeni dan (svaki 29. dan), koji mora slijediti vitaminski (voćni) dan, a za njim slijedi proteinski dan. Tijekom »vodenog dana« pijte samo vodu. Voda je obvezno piće i svih ostalih dana.

Pijte najmanje 2 litre vode na dan. Možete piti i čaj te sokove od voća i povrća, ali kod takvih sokova vodite računa da se oni gledaju kao obrok. Kavu konzumirajte bez šećera. Alkohol je strogo zabranjen tijekom čitave dijete jer zaustavlja postupak mršavljenja.