Navigacija

Usta: vodica za ispiranje

Iako skoro sve vodice za ispiranje usta privremeno rješavaju problem neugodna zadaha, one koje ubijaju klice daju nešto trajnije rezultate.

No pojavljuju se i druga pitanja vezana s tim pripravcima za higijenu usta, od sigurnosti njihove upotrebe pa do njihovih dodatnih zdravstvenih koristi. Sva ćemo ta pitanja ovdje razjasniti.

Može li vodica za ispiranje usta uzrokovati rak usta?

NE Taj se strah, koji postoji već duže vrijeme — kako alkohol iz vodica za ispiranje usta uzrokuje rak usta i ždrijela — pokazao neosnovanim.

Prema pregledu objavljenu u časopisu Journal of the American 0entai Associ ati on, većina istraživanja nije uspjela pronaći vezu između vodica za ispiranje usta i raka.

Usta: vodica za ispiranje Može li vam vodica za ispiranje usta nadražiti sluznicu ?

MOŽDA Neke osobe tvrde kako ih vodica za ispiranje usta koja sadržava alkohol grize
i uzrokuje im suhoću usta.

Patite li od nekog poremećaja koji uzrokuje suhoću usta, poput Sjogrenovog sindroma, upotreba vodice za ispiranje usta bazirane na alkoholu samo će vam pogoršati stanje (dobro je, s druge strane, usta nekoliko puta na dan isprati vodom).

Ipak, čini se kako alkohol iz tih vodica većini tih osoba ne ugrožava zdravlje. U jednom su istraživanju znanstvenici proučavali usta osoba koje su ih triput na dan kroz dva tjedna ispirale omiljenim vrstama vodica. Nije utvrđen nikakav dokaz upale, kožnih čireva ili drugih problema.

Može li vam jezik od vodice za ispiranje usta pocrnjeti?

DA Zbog prečeste vam upotrebe vodice za ispiranje usta jezik može izgledati kao u filmovirna strave i užasa. Pojava u kojoj jezik potamni,a na njemu se istaknu inače male površinske izbočine, zove se gfositis.

Uništava li vodica za ispiranje usta klice koje dovode do prehlade?

NE Takva sredstva koja sadrža-vaju antiseptičke sastojke doista ubijaju klice koje žive u vašim ustima, ali ona ne štite od prehlade, i ne liječe ju.

Godine 1978., Američka je federalna komisija za trgovinu naredila proizvoda jedne od omiljenih vrsta vodica za ispiranje usta da prestane tvrditi kako njihov proizvod sprečava prehlade.

Je li vodica za ispiranje usta jednako učinkovita kao i zubni konac?

NE Godine 2005. sud je naredio proizvođaču iste omiljene vrste vodice za ispiranje usta da prestane navoditi kako njegov proizvod čisti zube jednako učinkovito kao i zubni konac, što je bilo opovrgnuto znanstvenim dokazima.