Navigacija

Utjecaj motivacije na mršavljenje

Motivacija je snaga koja nam daje volju za ispunjenje zadataka i ciljeva, bez obzira o čemu se radilo.

Mnogo je faktora uključeno u gubitak težine: količina hrane koju unosimo, namirnice kojima se hranimo, vrijeme dana u koje jedemo, količina tjelesne aktivnosti, intenzitet vježbanja kojim sagorijevamo masne naslage i biološki faktori kao što je metabolizam.

Međutim, psihološki faktor također ima značajnu ulogu u ovom procesu – motivacija nas tjera naprijed i zbog nje ustrajemo u mršavljenju!

Stručnjaci ističu postojanje dviju vrsta motivacije – autonomne i kontrolirane. Autonomna motivacija je izbor kojim se odlučujemo za promjene zbog osobnih razloga, bez vanjskih utjecaja.

Kontrolirana motivacija je osjećaj pritiska zbog drugih osoba. Također je dokazano da su osobe s autonomnom motivacijom u većoj mjeri ustrajale u mršavljenju i  dulje zadržali svoju novu liniju dok je kod osoba s kontroliranom motivacijom upravo suprotno.

Ako imamo višak kilograma i želimo ga se riješiti, prvo moramo prihvatiti stanje onakvo kakvo je – bez uljepšavanja, te se moramo koncentrirati na pozitivne aspekte promjene svog životnog stila.

Dijeta je kratkoročna i možda ćemo uspjeti izgubiti nekoliko kilograma, no čim počnemo jesti jednako kao što smo jeli prije dijete i vratimo se na staru razinu nevježbanja, svi će se kilogrami vratiti i to dvostruko!

Moramo prihvatiti promjene u stilu života kao jedini ispravni način mršavljenja, jer debljina je zapravo zdravstveni problem koji zahtijeva liječenje, a ne estetski jer nam smeta preveliki broj traperica koje nosimo

Također, trebamo si postaviti realne ciljeve koje možemo dostići i uklopiti u svakodnevicu, te s malo više truda postići rezultate koje priželjkujemo.

Kada dijeta i vježbanje postanu preteški, a mi postanemo isfrustrirani svime, uvijek se trebamo podsjetiti koliki smo put već prešli, i što smo sve učinili kako bismo poboljšali svoje zdravlje i koliko još malo imamo do ispunjenja svoga cilja. Žrtve koje poduzimamo svakodnevno odražavat će se na našem zdravlju i vitkom struku.