Vegetarijanska dijeta
Vegetarijanska dijeta je dijeta isključivo sa biljnim namirnicama: voće, povrće, zeleno listano povrće, sjemenke i voće s košticama.
Bogata je biljnim bjelančevinama koje su osnovni gradivni elementi stanica organizma i nositelji brojnih fizioloških funkcija.
Ovakav se način prehrane naziva dijetom jer se razlikuje od uobičajenog načina prehrane i preporučuje se pacijentima kao vid prehrane za kraći vremenski period.
Ako se ovakvoj dijeti dodaje uz biljne namirnice i jaja, mlijeko i mliječni proizvodi onda govorimo o Lakto -vegetarijanskoj (LOV) dijeti. Osobe koje koriste ovu dijetu su mršavije, imaju manji nivo kolesterola u krvi, obolijevaju rijeđe od bolesti srca i probavnog trakta.
Nerijetko se postavlja pitanje mogu li se čistom vegetarijanskom dijetom osigurati svi potrebni nutrijenti i očuvati zdravlje.
Vegetarijanske dijete siromašne su namirnicama životinjskog porijekla što uzrokuje nedostatak kalcija, željeza, cinka, vitamina D, B12, B2 i nekih esencijalnih kiselina.
Namirnicama biljnog porijekla mogu se nadomjestiti neki proteini mesa, ali je potrebno odlično poznavanje njihovog sastava. Samo se s mješavinom različitih biljaka, odnosno njihovih bjelančevina, može postići isti učinak kao i s životinjskim bjelančevinama.
Najbolje je kombinirati ove biljne namirnice:
žitarice – pšenica, raž, ječam, kukuruz, riža, proso
mahunarke – grašak, leća, soja, grah
orašasto voće – orah, badem, bundeva, sjeme tikve, sjeme suncokreta, sjeme sezama
povrće – krumpir, tamno zeleno voće
Kako bi se postigla puna vrijednost bjelančevina, potrebno je uzeti odgovarajuću količinu spomenutih žitarica te njima dodati odgovarajuće količine mahunarki, orašastog voća i povrća.
Prednosti vegetarijanske dijete su što ne sadrži zasićene masnoće i kolesterol kojih danas ima previše u klasičnoj prehrani pa je dijeta ujedno i preventivna, ali i kurativa u liječenju bolesti srca i krvnih žila. Također bogata je dijetalnim vlaknima što utječe na reguliranje probave i dodatno pomaže u snižavanju visokog kolesterola.
Primjer jelovnika:
Doručak: kaša od kvinoje sa sušenim voćem, orasima i lanenim sjemenkama
Ručak: juha od cikle, slanutak sa prosom, cvjetačom i pastrnjakom, salata od svježih tikvica, ribane mrkve i komorača
Večera: tofu sa povrćem, indijskim oraščićima i rižinim rezancima u woku, zelena salata, sa rajčicom i rikolom i maslinovim uljem