Vegetarijanski čili
Priprema: 15 minuta
Kuhanje: 90 minuta
Sastojci:
1 šalica suhoga graha
3 žlice maslinova ulja
1/2 šalice narezanog luka
2 šalice narezanih zelenih paprika
2 češnja usitnjenog češnjaka
1 šalica narezanih rajčica iz konzerve (s malom količinom soli)
2 šalice vode
1,5 žlica čilija u prahu
1/4 žličice kajenskoga papra
1/2 žličice svježe mljevenoga crnog papra
2 žlice kumina
1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
Priprema:
Grah ostavite preko noći namočen. Ocijedite vodu pa ga kuhajte nepokrivenog dok ne omekša.
Kad je grah kuhan, procijedite ga i stavite na stranu. U međuvremenu u tavu ulijte ulje, dodajte luk, izrežite zelene paprike i usitnjeni češnjak pa pirjajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša.
Zatim dodajte rajčice i vode, po potrebi, pa još malo kuhajte.
Na kraju dodajte kuhani grah i preostale sastojke te dobro izmiješajte. Poslužite toplo.
Poslužuje se za 4 osobe.
Energetska vrijednost po osobi: 140 kcal (588 kJ)
Sastav po osobi:
- masti 10,5 g (od toga nezasićenih 8,7 g),
- kolesterola 0 mg,
- ugljikohidrata 8 g,
- bjelančevina 4 g,
- soli 200 mg.