Navigacija

Visoki krvni tlak

Visoki krvni tlak zvuči relativno bezopasno. No ne zovemo ga bez razloga tihim ubojicom. On nam može probiti krmu žilu u mozgu uzrokujući moždani udar ili oštetiti koronarne arterije i time povećati rizik od srčanog udara.

Ili se srce može izmoriti od pumpanja krvi pod visokim tlakom pa počne zatajivati. Visoki kami tlak djelomično ovisi o naslijeđu, ali se može izvanredno uspješno liječiti. Znate li da vam je tlak visok, poduzmite nešto da ga snizite. Možda vam o tome ovisi život.

POMAŽE

Počnite rano s liječenjem

Pravo vrijeme za ranu borbu je čim vam se visoki krvni tlak, ili visoki normalan tlak (130 — 139/85 — 89 mmHg), dijagnosticira. Ako vam je tlak povišen, vaš je rizik od srčanog i moždanog udara, u usporedbi s onima nižeg tlaka, dvostruko veći — zato – poduzmite nešto.

Tlak možete svakako pokušati sniziti promjenama prehrane i uvođenjem više tjelesne aktivnosti, ali vam liječnik može propisati i lijekove.

Jedno je veliko istraživanje pokazalo kako vam započinjanje liječenja lijekovima koji se nazivaju blokatori receptora angiotenzina, poput kandesartana (Atacand), može smanjiti rizik od razvoja težeg oblika visokog krvnog tlaka kroz 2 godine za 66%, iako obično prvi odabir liječenja predstavljaju diuretici i beta-blokatori (o njima više dolje).

Visoki krvni tlak Diuretici

Ovi lijekovi koji su među najstarijim načinima medicinskog liječenja visokog krvnog tlaka, djeluju poticanjem izlučivanja vode iz krvi i tijela.

Ako u krvi ima manje vode, utoliko joj je zapremina manja pa se snizi i krvni tlak.

Popularnost diuretika posljednjih je godina pala jer su se pojavili noviji (i mnogo skuplji) lijekovi.

No jedno je veliko istraživanje 2002. godine uspoređivalo uobičajen diuretik klortalidon (Thalitone) s blokatorima kalcijevih kanala (Norvasc) i inhibitorom ACE-a (enzim što pretvara angiotenzin) lizinoprilom (Zestril). Ustvrdilo je kako je diuretik najbolje snižavao krvni tlak i sprečavao dugoročne komplikacije.

Taj je lijek sprečavao srčanu insuficijenciju 25% bolje od amlodipina, a od lizinoprila je bio uspješniji u snižavanju knmog tlaka i sprečavanju moždanog udara, srčane insuficijencije i angine.

Jedno je drugo istraživanje ustvrdilo kako je taj diuretik za snižavanje krvnog tlaka i sprečavanje svih srčanožilnih komplikacija, a osobito srčane insuficijencije, bolji od alfa-blokatora doksazosina (Cardura).

Prehrana bogata voćem, povrćem te mliječnim proizvodima siromašnim masnoćama

Kad su znanstvenici ispitali učinke prehrane bogate voćem i povrćem na osobe s visokim krvnim tlakom, ustvrdili su kako ona prilično dobro snižava krvni tlak.

No dodate li prehrani DASH još i mliječne proizvode siromašne masnoćama, kao da ste s magarca prešli na konja. Takva prehrana s mliječnim proizvodima siromašnim masnoćama snizila je sistolički i dijastolički krvni tlak dvaput više nego što ga je uspjela sniziti prehrana bogata voćem i povrćem (u usporedbi s uobičajenom zapadnjačkom prehranom siromašnom voćem i povrćem i mliječnim proizvodima).

Obični mliječni proizvodi neće ništa pomoći, oni moraju biti siromašni masnoćama. Jedna teorija govori kako sadržaj masnoća iz punomasnih mliječnih proizvoda može spriječiti apsorpciju kalcija u vašemu tijelu, a on je važan za održavanje krvnoga tlaka pod nadzorom.

Tjelesne aktivnosti

Aerobna tjelovježba — znači, žustar hod, trčanje, vožnja biciklom, aerobik u dvorani ili plivanje — po 30 minuta većinu dana u tjednu, može vam donijeti snižavanje krvnog tlaka za prosječno 4 mmHg (sistolički) i 3 mmHg (dijastolički).

To možda i ne zvuči puno, ali snižavanje samo 5 mmHg sistoličkog tlaka može vam smanjiti rizik od smrti kao posljedice moždanog udara (za do 1% posto), srčanih bolesti (9%) te smrti od bilo kojeg uzroka za 7%.

√  Mršavljenje 9 kilograma

Ako ste predebeli pa smršavite 9 kg, bez obzira na to koja vam bila početna tjelesna masa, sistolički vam se krvni tlak može sniziti za 5 do 20 mmHg. Čak je i mršavljenje 5 kg dovoljno za snižavanje krvnog tlaka kakvo može spriječiti hipertenziju.

Smanjivanje unosa aIkohola

lako je umjerena potrošnja alkohola korisna u smislu zaštite od srčane bolesti, pretjerivanje s pićem šteti vam na više načina. Pijete li redovito više od jednog pića na dan (žene) ili dva pića na dan (muškarci), suočavate se s mogućim povisivanjem sistoličkog krvnog tlaka za 2 do 0 mmHg.

Visoki krvni tlak √ Kućni mjerač krvnog tlaka

Obavezno si ga nabavite. Analiza 18 istraživanja osoba s hipertenzijom ustvrdila je kako su one koje su si krvni tlak nadzirale i kod kuće, imale sistolički tlak 4,2 mmHg niži od osoba koje su to činile samo kod liječnika. I njihove su dijastoličke vrijednosti bile niže, i to za prosječno 2,4 mmHg.

Možda vam to ne zvuči kao značajna razlika, ali može biti sasvim dovoljna za smanjivanje doza lijekova koje uzimate.

Također je i dovoljno velika za smanjivanje rizika od srčanog ili moždanog udara ili njihove težine.

POMAŽE NEKIMA

Unošenje manje natrija

Natrij (nalazi se u kuhinjskoj soli) i visoki krvni tlak idu zajedno — barem kod nekih osoba. Kod drugih pak smanjivanje unosa natrija imalo je samo malen ili baš nikakav učinak na krvni tlak.

Ipak, patite li od šećerne bolesti ili ste ozbiljno predebeli, vjerojatno ste posebno osjetljivi na natrij pa biste, više no druge osobe, trebali pripaziti na to da ga unosite što manje. Pokušajte taj unos zadržati ispod 2,4 grama natrija na dan— ta se količina nalazi u približno jednoj žličici soli.

Smanjite li taj unos još i više — na 1,6 grama na dan — mogli biste svoj krvni tlak toliko sniziti kao da uzimate posebne lijekove.

Na žalost, nemoguće je unos natrija toliko smanjiti, osim ako počnete izbjegavati prerađene namirnice. Danas su čak i žitne pahuljice bogate natrijem.

A brza hrana? Čak i relativno »zdrav«sendvič od piletine s roštilja sadržava 1,7 grama natrija, što predstavlja skoro cjelodnevnu količinu, Sve u svemu, trebate više obroka sami pripremati od osnovnih, neprerađenih namirnica te pažljivo čitati etikete na njima.

Ublažiti kroničan stres

Zasigurno znamo kako kroničan stres — stalan osjećaj opterećenja ili tjeskobe — povećava rizik od visokog krvnog tlaka. Teško je dokazati kako smanjenje stresa snižava tlak, ali vam to sigurno neće škoditi. Možete početi meditacijom, vježbama disanja pa čak i službenim programima za smanjivanje stresa.

Beta-blokatori

Ovi lijekovi djeluju blokirajući učinke adrenalina na stanice koje igraju ulogu u snazi pumpanja srca i stezanju glatkih mišića, poput onih u srcu i okolnim žilama.

No istraživanja govore u prilog tome kako možda postoje i bolji pristupi. Jedna je švedska analiza 16 istraživanja u kojima su se beta-blokatori uspoređivali s drugim lijekovima, poput diuretika i blokatora kalcijevih kanala, ustvrdila kako je rizik od moždanog udara bio 16% viši kod osoba liječenih beta-blokatorima te kako je njihov rizik od smrti od bilo kojeg uzroka bio viši za 3%.

Osobe koje su uzimale beta-blokator atenolol(Tenormin), nosile su najviši rizik od moždanog udara (26%). Beta-blokatori nisu uspjeli sniziti ni rizik od srčanog udara.

NEMOJTE NI POKUŠAVATI!

× Dodaci prehrani

Dokazi o koristima dodataka prehrani poput vitamina C, omega-3 masnih kiselina (uključujući riblje ulje), koenzima Q10 i magnezija — za liječenjevisokog krvnog tlaka — i dalje su nesigurni.

Neka istraživanje govore kako koristi postoje, a druga ih ne uspijevaju dokazati. Među dodacima prehrani koji se pokazuju obećavajućima nalazi se i arginin. No vjerojatno vam se više isplati usredotočiti se na uvođenje više tjelesne aktivnosti i prehrane bogate voćem i povrćem.

× Češnjak

Možda koristan za srce na neke druge načine, izgleda kako svjež češnjak ili dodaci prehrani s češnjakovim uljem nemaju na krvni tlak nikakav značajan učinak.

NAŠ SAVJET

Prije mjerenja krvnog tlaka sjedite 5 minuta na miru, i to tako da vam se stopala nalaze na podu (ne smiju vam npr. visjeti u zraku s bolničkog kreveta). Zahvaljujući tome, vaš izmjeren sistolički krvni tlak može biti i 14 mmHg niži, što je dovoljno da izbjegnete dijagnozu hipertenzije.

Uzimate li zbog bolova svakodnevne doze nesteroidnih antireumatika (NSAR) poput ibuprofena ili Aspirina, obratite se liječniku kako biste raspravili druge mogućnosti.

Jedan je pregled istraživanja u kojima su sudionici najmanje 4 tjedna uzimali NSAR-e ustvrdio prosječno povišenje krvnog tlaka za 3,54 mmHg (sistolički) i 1,16 mmHg (dijastolički). Produžena upotreba ibuprofena povisuje rizik od visokog krvnog tlaka za 185%.

HRČETE LI?

Hrčete li vi ili vaš partner, a patite i od visokog krvnog tlaka, upitajte liječnika patite li možda i od apneje (prestanka disanja) u snu. Osobe koje pate od apneje u snu više puta tijekom noći prestaju disati, probude se samo načas kako bi udahnule, a onda ponovo zaspu. One imaju i 45% viši rizik od visokog krvnog tlaka od osoba koje spavaju normalnim snom.

Liječenje je vrlo jednostavno. Maska priključena na stroj koji stvara pritisak stavlja se na lice pa zrak koji kroz nju dolazi drži dišne putove otvorenima.