Navigacija

Vitamini i minerali koji utječu na celulit!

Prehrana bogata sumporom, kalijem i vitaminom C pospješuje uklanjanje celulita i time sudjeluje u borbi protiv celulita iznutra.

Osim vitamina C, vitamin A (ima ga mnogo u ribljem ulju, mrkvi, tamnozelenom i žutom povrću, žutom voću, jajima), vitamin E (odličan su izvor pšenične klice, soja, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, plava riba, špinat i cjelovite žitarice) i vitamin K (najbolji izvor su zeleno lisnato povrce, rikula, alfalfa, alge, ulje šafranike, jogurt), također poboljšavaju tonus kože i jačaju stijenke vena i kapilara.

Antioksidansi – u koje uz vitamine A, C i E, spadaju i vrlo važan selen (tuna, kupus) i cink (bučine i suncokretove sjemenke, riba, bademi) pomažu u obrani od slobodnih radikala, neprijatelja zdravih stanica i tkiva koji su zapravo otpadni proizvodi zatočeni u promijenjenom potkožnom tkivu.

Obzirom da stres djeluje na stvaranje celulita, potrebno je kroz hranu uzimati dovoljne količine kalcija i magnezija, koji su antistresni minerali i opuštaju, štite i jačaju posebno poprečno-prugasto mišićje. Protiv djelovanja stresa je potrebno svakodnevno uzimati i već spomenuti vitamin C, jer uravnotežuje rad adrenalne žlijezde i proizvodnju antistresnih hormona.

Vitamini i minerali koji utječu na celulit!Ako smatrate da hranom ne možete osigurati dovoljan unos vitamina i minerala možete uzimati i multivitaminske i mineralne dodatke prehrani. Ali, oprez! Nemojte pretjerivati, a bilo bi najbolje da se prije (dugotrajnijeg) uzimanja takvih dodataka posavjetujete sa svojim liječnikom ili nutricionistom.

Sumpor pospješuje uklanjanje štetnih tvari koje su posljedica nepravilne prehrane jer (naročito s vitaminima B skupine) pospješuje osnovni metabolizam tijela i dio je aminokiselina koje grade tkiva.

Najbolji prirodni izvori sumpora:

– suhe mahunarke
– riba
– češnjak
– kupus, kelj, prokulice
– jaja
– nemasna govedina

Najbolji prirodni izvori kalija:

agrumi
zeleno lisnato povrće
sjemenke suncokreta
rajčica
krumpir
banane

Vitamin C povećava proizvodnju kolagena pa se koži vraća tonus i onemogućuje nakupljanje masnih stanica u tkivima.

Najbolji prirodni izvori vitamina C:

– agrumi
– zeleno lisnato povrće
– paprika
– peršin
– bobičasto voće
– češnjak
– hren
– klice