Navigacija

Vlakna: dodaci prehrani s prehrambenim vlaknima

Kad bi svijetom vladali prehrambeni stručnjaci, sv i bismo za ručak jeli pahuljice s posijama, za ručak leću, a za večeru kelj pupčar.

Ukratko, svaki bi nam obrok obilovao vlaknima, mi bismo bili zdraviji i zadovoljniji. Na žalost, rijetko tko — preporuča 25 do 35 grama vlakana na dan.

Kako bi nadoknadili te iskoristili dobro poznate prednosti prehrane  bogate vlaknima, neki medu nama okreću se dodacima koji ih  sadržavaju. No može li pilula ili kakav prašak doista zamijeniti breskve i grašak?

Jesu li dodaci koji sadržavaju prehrambena vlakna uvijek najbolje rješenje za tvrdu stolicu?

NE Neki se, pošto uzmu takve dodatke prehrani kako i bi olakšali pražnjenje crijeva, na posljetku osjećaju još i gore. Kod težih slučajeva bolji odabir mogu biti neki drugi lijekovi.

Vlakna: dodaci prehrani s prehrambenim vlaknimaVaše tijelo ne može vlakna probaviti, bez obzira na to dolaze li iz hrane ili dodataka prehrani. Umjesto toga, taj neprobavljiv materijal pomaže oblikovanju veće i mekše stolice, kakva lakše prolazi kroz crijeva.

Liječnici često takve dodatke prehrani preporučuju za liječenje tvrde stolice, posebno kod pacijenata koji ne mogu ili ne žele povećati udio vlakana u prehrani.

Ipak, istraživanj a pokazuju kako približno polovica svih pacijenata koji počnu uzimati takve dodatke, na posljetku prestane to činiti. Glavni uzrok je vjerojatno česta pojava nadimanja zbog koje se ljudima čini kao da im se želuci rastežu prijeteći prsnućem.

Neki pak pacijenti odustaju od vlakana jer im ona puno ne pomažu. Jedan je pregled ustvrdio kako se onima koji svaki dan uzimaju takav dodatak prehrani, broj pražnjenja crijeva poveća samo za jedno na tjedan.

Posebno sastavljen tim Američkog kolegija gastroenterologa ustvrdio je kako kod kronična zatvora uspjeha imaju samo dodaci prehrani koji sadržavaju psyllium (ljuskice sjemenki jedne vrste trputca).

Odlučite li se pokušati tvrdu stolicu izliječiti dodacima prehrani s vlaknima, počnite s manjim količinama i obavezno pijte dovoljno tekućine. Traje li vam zatvor dulje vrijeme, posjetite liječnika.

Jesu li dodaci prehrani s vlaknima odgovarajuća zamjena za prehranu bogatu vlaknima?

NE Dodaci prehrani ne sadržavaju vitamine, minerale i druge vrijedne hranjive tvari kao namirnice bogate vlaknima.

Sadržava li vaša prehrana premalo vlakana, dodaci prehrani koji ih sadržavaju mogu se učiniti savršenim sredstvom koje će i brzo djelovati.

Uzimanje dodataka prehrani s vlaknima danas je lakše no ikada. Nekad su se vlakna prehrani dodavala gutanjem napitaka od psilija u prahu, ali danas možete odabrati hoće li to biti kapsule, tablete pa čak i hrskavi vafli ili još ukusnije mogućnosti.

Ipak, brza rješenja rijetko djeluju na duge staze pa ni dodaci prehrani s vlaknima nisu iznimka. Ona tijelu ne pruzaju vitamine, minerale, kao ni druge zdravstvene koristi koje možete dobiti jedete li namirnice bogate vlaknima.

Jedna kruška, primjerice, sadržava približno pet grama vlakana, a ujedno je i izvrstan izvor vitamina
C i E te kalija.

Pojedite uz ručak šalicu graška, pa ćete ne samo unijeti skoro devet grama vlakana, nego ćete dobiti i zdravu dozu antioksidansa luteina i zeaksantina, za koje neka istraživanja govore kako mogu pomoći sačuvati vid.

Američki je institut za rak proučavao prehranu skoro pola milijuna muškaraca i žena pa je ustvrdio kako oni koji jedu najviše cjelovitih žitarica i rnahunarki, bogatih vlaknima, snižavaju svoj rizik od zloćudnog tumora debelog crijeva za 21 posto.

Takve vam prednosti neće donijeti vlakna iz dodataka prehrani. Zapravo, to je istrazivanje pokazalo kako za djelovanje navedenih namirnica na rizik od raka nisu bila važna vlakna. Stvar je bila  u nečemu drugome.

Vaš će vam liječnik možda  preporučiti dodatke prehrani s vlaknima kako biste si, primjerice, snizili razine kolesterola), a ona vam mogu i pomoći kod povremena zatvor; No veće ćete zdravstvene korist dobiti unosite li svoju dnevnu količinu vlakana kruhom od cjelovitih žitarica.