Navigacija

Začini i njihov utjecaj na celulit

Začini nisu samo mali dodaci prehrani koji će osvježiti vašu hranu i dati obrocima poboljšan novi okus – oni imaju i razna ljekovita svojstva, a mnogi od njih idealni su za borbu protiv celulita.

Koristite li pametno začine, svoje zdrave obroke možete učiniti još zdravijima, a one manje zdrave malo ‘popraviti’.

CRNI PAPAR – antioksidans; poboljšava cirkulaciju i stimulira metabolizam (doduše, pojačava i apetit, pa ipak ne pretjerujte!)

ČEŠNJAK – bogat je sumporom pa pospješuje detoksifikaciju; poboljšava cirkulaciju i štiti krvne žile; dobar je izvor antioksidansa selena koji pojačava djelovanje ostalih antioksidanasa – vitamina A, C i E.

ČILI – kod nas manje poznata biljka koja se ipak sve više konzumira; snažno stimulira metabolizam, a istodobno navodno smanjuje apetit

ĐUMBIR – pospješuje perifernu cirkulaciju i čišćenje organizma od toksina, ubrzava metabolizam; antioksidans je koji sadrži 21 različit sastojak kojim djeluje protiv štetnih slobodnih radikala

KURKUMA – još jedan jaki antioksidans; poboljšava metabolizam i povećava razinu energije u tijelu

RUŽMARIN – poznat po svom svojstvu da jača kapilare (i tako sprječava tekućine da se šire u okolno tkivo što je izrazito važno u borbi protiv celulita; zbog toga je često i sastojak mnogih anticelulitnih krema i pripravaka); antioksidans i detoksifikator

MAŽURAN – diuretik, daje energiju, regulator probave (što je izrazito dobro jer lijena crijeva mogu biti uzrok da se toksini vraćaju natrag u organizam i preopterećuju limfni sustav)

KOMORAČ -jaki diuretik, pojačava djelovanje povrća koje uravnotežuje količinu tekućine u tijelu kao što su celer i krastavac; smanjuje apetit (npr. sjemenke komorača možete posuti po salati)

PERŠlN -jaki antioksidans; bogat vitaminom C, odličan za bubrege, dobar protiv zadržavanja tekućine u tijelu.