Navigacija

Zadah

Znanstvenici potvrđuju kako većina neugodnih zadaha potječe od sumpornih spojeva koji mirisom podsjećaju na pokvarena jaja. Njih otpuštaju bakterije koje u ustima žive na ostacima hrane.

Ti se ostaci mogu ukloniti redovitim pranjem zuba, struganjem jezika i ispiranjem raznim vodicama, nakon čega ćete imati nekoliko sati svježa daha.

Ne pomaže li vam ni jedna od tih metoda, posjetite svojega zubara i liječnika.

Možda patite od bolesti zubnog mesa ili čak od infekcije probavnog ili dišnog sustava. I da, prestanite pušiti!

POMAŽE

Četkanje zuba i jezika

Prema izvješću udruženja New York University Dentists, koje je proučavalo 51 par blizanaca, nakon četkanja zuba i jezika cijelu minutu dvaput na dan kroz 2 tjedna, razine sumpornih spojeva neugodna mirisa pale su za 53%.

Četkanjem se uklanjaju bakterije koje se hrane na tanku sloju sitnih čestica hrane, zaostalu na zubima i jeziku nakon obroka.

Strugač jezika

U malenu ali dobro postavljenu istraživanju, strugači jezika pokazali su se, u uklanjanju ostataka hrane, uspješnijima od četkanja jezika. No kao i s drugim pristupima, učinci mogu trajati kratko. Sva sreća da je četkicu za zube i strugač jezika jednostavno nositi sa sobom u kozmetičkoj torbici ili aktovci.

Antimikrobna vodica za ispiranje usta

Učinci vodice za ispiranje usta brzo nestaju, ali traju nešto duže ako je ona antimikrobna.

zadahU nizozemskom se istraživanju pokazalo kako se dobrovoljcima koji su jednom na dan grgljali vodicu za ispiranje usta koja sadržava klorheksidin, cetilpiridinijev klorid i cinkov laktat, nakon dva tjedna smanjilo ispuštanje sumpornih spojeva skoro upola, dok kontrolna skupina (grgljali su placebo vodicu za ispiranje usta) nije pokazala nikakve promjene.

Druga istraživanja govore u prilog tome kako na neugodan zadah djeluju i vodice za ispiranje usta koje sadržavaju samo cetilpiridinijev klorid.

Izbjegavajte vodice za ispiranje usta koje sadržavaju alkohol, jer on suši usta i može probleme pogoršati.
Želite li na takva sredstva potrošiti koju kunu više, kupite si vodicu za ispiranje usta koja sadržava klorov dioksid.

U istraživanju provedenu na 5000 osoba, ne samo da je eliminirao bakterije koje su stvarale neugodan miris, nego je i uklonio iz usta dio bjelančevina kojima se te bakterije hrane.

Pasta za zube s triklosanom

Prema jednom je istraživanju (važna napomena – financirao ga je proizvodač), pasta za zube koja sadržava ovaj antimikrobni sastojak, umanjila količinu sumpornih spojeva za 56%, dok je pasta za zube»za svjež dah«,bez triklosana, isto učinila samo za 10%.

Ispiranje usta između obroka

Tako ćete ukloniti dio ostataka hrane na kojima žive bakterije.

POMAŽE NEKIMA

Žvakaća guma bez šećera

Prema malenu francuskom istraživanju takva je žvakaća samo malo ublažila zadah iz usta, i to u trajanju od jednog sata, ali se nije zapravo obračunala sa sumpornim spojevima.

Svejedno mnogi zubari preporučuju žvakaće bez šećera ili one koje sadržavaju zaslađivač ksilitol (koji tehnički predstavlja šećerni alkohol koji bakterije ne mogu iskoristiti) jer one pojačavaju proizvodnju sline.

NEMOJTE NI POKUŠAVATI

× Mentol bomboni

Miris mentola reći će svima kako pokušavate prikriti loš zadah, a šećer, koji se nalazi u većini njih, samo će nahraniti bakterije koje uzrokuju neugodne mirise.