Navigacija

Završni proizvodi glikolizacije ubrzavaju starenje

Zapadna se medicina dijeli na stotine različitih specijalnosti. Neurolog proučava i liječi mozak, dermatolog se usredotočuje na kožu, kosu i nokte, oftalmolog pak na oči, gerontolog na starenje, kardiolog na srce, i tako dalje.

Ipak, završni proizvodi glikozilacije sastavni su dio svih medicinskih specijalnosti, a njihovo nas proučavanje potiče na osmišljavanje liječenja koje je uistinu holističko. Ipak, ne postoji samo jedan krajnji uzrok starenja, različiti putovi koji onamo vode – uključujući upale, neravnotežu inzulina i ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ) – usko su povezani.

Završni proizvodi glikolizacije ubrzavaju starenjeSva su ta tri čimbenika glavni igrači u procesu tjelesnog i mentalnog propadanja koje često prati proces starenja i ubrzava se sa svakim desetljećem.

Razlog je tomu to što su naša tijela uglavnom sastavljena od bjelančevi na, koje su odgovorne za svakodnevno funkcioniranje tijela.

Završni proizvodi glikozilacije izravno uništava bjelančevine. Kada su tjelesne bjelančevine ugrožene ili je na neki način onemogućeno njihovo obnavljanje, to značajno djeluje na tjelesne funkcije i na sam izgled.

Tijekom starenja bjelančevine u našem tijelu počinju propadati. Do toga najvećim dijelom dolazi zbog štetnog djelovanja šećera i aldehida, koji su svojevrsni visokoreaktivni kemijski sastojci. Aldehidi nanose oštećenja nakupljajući se u tijelu, ito iz raznih izvora, kao što su na primjer uneseni alkohol, dim cigareta, automobilski ispušni plinovi, pa čak i kronične gljivične bolesti.

Aldehidi također smanjuju proizvodnju energije tako što blokiraju koenzim A, prisutan u svim živim stanicama i od ključne važnosti za metabolizam ugljikohidrata i masti, kao i nekih aminokiselina.

Kronična izloženost aldehidima izaziva brojne znakove i simptome starenja, uključujući bolesti srca i katarakte, a stvara i probleme u moždanim funkcijama.