Navigacija

Zeleni čaj – važan saveznik u borbi za zdravlje

Posljednjih je godina bilo dosta nagađanja o zelenom čaju i njegovom djelovanju na proizvodnju inzulina.

Iako je utvrđena njegova veza s kontrolom tjelesne težine, rezultati djelovanja zelenog čaja na dijabetes u najmanju su ruku podijeljeni, s jasno definiranim pozitivnim učinkom iz samo jednog kliničkog istraživanja, koj im su se proučavali učinci ekstrakta zelenog čaja.

Međutim, rezultati koje su početkom 2007. godine objavili istraživači švicarskog proizvođača DSM Nutritional Products pokazuju da ekstrakt zelenog čaja poboljšava toleranciju glukoze kod miševa oboljelih od dijabetesa, a to je učinak koji bi mogao spriječiti dijabetes tipa 2.

Odmah moramo naglasiti da se ti ohrabrujući rezultati odnose na visoki koncentrat zelenog čaja koji proizvodi DSM. Taj ekstrakt, pod nazivom TeavigoTM, sadrži neprirodno visok udjel (94. posto težine) jednog od glavnih polifenolnih antioksidansa iz čaja, zvanog epigalokatehin galat ili EGCG.

Zeleni čaj - važan saveznik u borbi za zdravljeZa EGCG se eruje kako nosi veći dio potencijala zelenog čaja na području prevencije kardiovaskulamih bolesti, pretilosti, Alzheimerove bolesti, karcinoma, parodentoze i problema sa zubnom caklinom. Osim toga, EGCG je „gluk0statik”.

To jednostavno znači da ECCG pomaže u sprečavanju naglih skokova razine šećera u krvi, kao i posljedičnog povišenja razine inzulina u krvi, što su ključni ciljevi u sprečavanju dijabetesa i poboljšanju stanja kod dijabetičara, usporavanju procesa starenja, sprečavanju metaboličkih poremećaja i stvaranja ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a.

Švicarski znanstveni tim iz DSM-a, pod vodstvom doktora Svena Wolframa, davao je miševima teško oboljelima od dijabetesa po ednu od tri različite doze EGCG-a ili placebo tijekom sedam tjedana. Nakon pet tjedana obavljen je test tolerancije glukoze, a nakon šest tjedana test tolerancije inzulina.

Otkrili su da se kod životinja tolerancija glukoze popravila nakon pet tjedana, sukladno dozama koje su im davali, a učinak je bio naj očigledniji kod miševa koji su bili na veoma niskokaloričnoj dijeti.

Unatoč korištenju ekstrakta obogaćenog EGCC-om u tome istraživanju, umjesto samoga pića, čini nam se razumno zaključiti da zeleni čaj ima istinski potencijal za borbu protiv dijabetesa – što je još jedan dobar razlog za pijenje zelenog čaja ili pak redovitog uzimanja njegova ekstrakta.