Navigacija

Žgaravica: sredstva protiv žgaravice

Sudeći prema broju televizijskih reklama za razna sredstva protiv žgaravice, puno nas muku muči s pečenjem u želucu. Žgaravica se nekoć smatrala samo običnom probavnom smetnjom.

No današnji liječnici vjeruju kako njezina česta pojava može oštetiti jednjak (iako je to možda i prenapuhano reklamnim djelovanjem tvrtki koje prodaju lijekove protiv žgaravice).

Posljednjih je godina kronična žgaravica dobila čak i novo, znanstveno ime— gastroezofagealni refluks — a s njime su se pojavili
i novi lijekovi.

Jesu li lijekovi protiv žgaravice bezopasni?

NE Oni sadržavaju snažne djelatne tvari koje mogu uzrokovati nuspojave, a posebno ako ne slijedite upute o doziranju. Razne takve pilule i drugi pripravci mogu prouzročiti neke blage nuspojave, kao što su glavobolja, mučnina i proljev.

No lijekovi protiv žgaravice povezani su i s nekoliko drugih težih poremećaja, osobito kod osoba koje ih uzimaju u dužem razdoblju i većim količinama.

Demencija

Jedno je veliko novije istraživanje osoba starijih od 65 godina ustvrdilo kako su one koje su uzimale H2 blokatore — uobičajene lijekove za smanjenje želučane kiseline — imale 2,š puta veće izglede za razvoj demencije ili nekog drugog oblika propadanja menžalaog zdravlja, u usporedbi s onima koje ih nisu uzimale.

Medu H2 blokatorima jesu nizatidin (Axid), famotidin (Pepcid), cimetidin (Tagamet) i ranitidin (Zantac). To se izvješće nije poklapalo s rezultatima nekoliko starijih istraživanja.

Pokazalo se da H2 blokatori djeluju na histamin, za koji je poznato kako ima neku ulogu u radu mozga.

Žgaravica: sredstva protiv žgaravice Erekcijski poremećaj

U medicinskoj literaturi postoje izvješća o muškarcima kod kojih se, nakon uzimanja određenih lijekova protiv žgaravice i čira probavnog sustava, osobito Tagameta, Axida i Zantaca, razvio erekcijski poremećaj i gubitak spolne želje.

Ipak, takvi su problemi rijetki i nestaju nakon prestanka uzimanja tih lijekova.

Ginekomastija

Tagamet je povezan i s tom neugodnom pojavom kod muškaraca.

Prema istraživanju objavljenu u časopisu British Medical Journal, u usporedbi s onima koji taj lijek nisu uzimali.

Muškarci koji su ga kroz duže razdoblje unosili u količinama od najmanje 1000 miligrama na dan imali su najmanje četrdeset puta veće izglede za povećanje masnog tkiva u grudima (ginekomastija).

No budući da je opći rizik od ginekomastije malen, ni jedan posto muškaraca koji uzimaju Tagamet doista razvije taj poremećaj.

Omekšavanje kostiju i bubrežni kamenci

Neka sredstva protiv žgaravice kao djelatne tvari za neutraliziranje želučane kiseline sadržavaju aluminij ili magnezij. Ti minerali povećavaju i izlučivanje kalcija mokraćom.

Mnogi opisi pojedinih medicinskih slučajeva u literaturi govore kako pacijenti koji su trošili velike količine antacida baziranih na aluminiju obolijevaju od osteomalacije, ili omekšavanja kostiju, kao i od bubrežnih kamenaca i drugih bolesti uzrokovanih pretj eranim izlučivanjem kalcija. Čini se kako velike doze aluminija dovode do nedostatka i nekih drugih važnih minerala, uključujući fluor i fosfor.

Nedostatak vitamina B12

Jedno je istraživanje iz 2004. godine otkrilo kako osobe starije od 65 godina, koje trenutno i dugotrajno uzimaju lijekove za ublažavanje kiseline, imaju skoro 4,5 puta veće izglede za nedostatak vitamina B 12 od osoba koje takve lijekove ne troše.

I lijekovi koji ublažavaju kiselinu uključuju H2 blokatore i inhibitore protonske pumpe poput C omeprazola (Prilosec, dostupan bez recepta) i nekoliko drugih a lijekova koji se prodaju preko u recepta. Takvi lijekovi mogu biti problem nekim starijim osobama, koje često imaju premalo želučane kiseline, a koja je tijelu potrebna za apsorpciju vitamina B12.

Nedostatak tog vitamina može dovesti do pada broja crvenih krvnih stanica i perniciozne anemije, bolesti koja uzrokuje umor, slabost, brzo kucanje srca i druge simptome.