Navigacija

Žgaravica u trudnoći

Žgaravica u trudnoći česta je neugodna pojava koja se javlja zbog hormonalnih promjena i sve većeg rasta djeteta u maternici koje pritišće želudac.

Tijekom trudnoće dolazi do proizvodnje hormona progesterona koji opušta mišiće uterusa, ali i ušća jednjaka koje više nije stisnuto kao prije pa želučana kiselina može prodrijeti u jednjak. Na taj način dolazi do osjećaja pečenja u grlu i želucu koje pogađa četvrtinu pa čak i do 80 posto trudnica.

Simptomi su žgaravice žarenje i bol u prsima koji se javljaju nakon objeda, a ponekad i po noći. Prilikom ležanja i saginjanja, bol se povećava. Žgaravica se obično javlja u prvom ili drugom tromjesečju trudnoće, ali najčešća je u trećem tromjesečju i nastavlja se do poroda.

Postoji niz načina i savjeta kako možete izbjeći žgaravicu.

Žgaravica u trudnoćiDonosimo Vam neke od njih:

  • pokušajte sporije jesti četiri do pet manjih obroka u sjedećem položaju i dobro prožvačite hranu kako biste ju lakše probavili.
  • jedite nekoliko sati prije spavanja i nikako nemojte leći odmah nakon objeda i pregibati se.
  • nastojte održavati zdravu tjelesnu težnu i nosite udobnu odjeću, nikako ne preusku kako bi spriječili pritisak u abdomenu zbog kojeg kiseline lakše dolaze o jednjaka.
  • izbjegavajte konzumiranje hrane koja potiče žgaravicu, poput masne i pržene hrane, čokolade, kečapa, alkohola, gaziranih pića, kave. Preporučuje se konzumiranje badema, običnog jogurta i papaja. Iako nije preporučljivo piti sokove od citrusnog voća, iznimka je limun. Ako pomiješate jednu žlicu limunovog soka i pola čaše vode, žgaravica će nestati. Također, možete piti nemasno mlijeko, čaj od kamilice ili đumbira i to uvijek 15 minuta prije te dva sata nakon obroka.
  • žvakanje gume za žvakanje moglo bi biti korisno jer se potiče izlučivanje sline koji neutraliziraju kiselinu.

 

Što se tiče spavanja i odmaranja, možete podignuti uzglavlje kreveta za 10 cm jer to pridonosi vraćanju kiseline u želudac. U slučaju da vas žgaravica uhvati dok spavate, pokušajte se smjestiti u polusjedeći položaj.

Ležanje na lijevom boku također će otežati prolazak kiseline u jednjak. Ako su epizode žgaravice česte i ako vas ometaju u svakodnevnim aktivnostima, potražite liječničku pomoć.

Napetost i stres povećavaju proizvodnju želučane kiseline. U tom slučaju, pokušajte ih suzbiti aromaterapijom, masažom, meditacijom, opuštajućom glazbom ili nekom od aerobnih aktivnosti. Obavezno prestanite pušiti jer cigarete pojačavaju žgaravicu, a ima i neke druge loše posljedice na razvoj ploda.

Valja napomenuti kako neki lijekovi također mogu utjecati na pojavu žgaravice, poput nesteroidnih protuupalnih lijekova (npr. acetilsalicilna kiselina), nekih antidepresiva, lijekova za astmu, estrogena, narkotika, nekih lijekova za smirenje. S druge strane, žgaravicu možete suzbiti uzimanjem antacida – lijekova koji neutraliziraju želučanu kiselinu i djeluju u roku od 15 minuta.

Iako ne djeluju brzo kao antacidi, H2 blokatori pružaju dugotrajniji učinak. Inhibitori protonske pumpe zaustavljaju proizvodnju želučane kiseline i omogućuju oporavak ošećenom tkivu.

Žgaravicu možete smanjiti i ako u čaši mlijeka otopite tabletu magnezija. Važno je uzimati navedene lijekove u dogovru s liječnikom.