Navigacija

Zubi — sredstva za izbjeljivanje

Želite li si kod kuće izbijeliti zube? Dobro staro pranje zubi će svakako očistiti površinske mrlje i nakupljene naslage, ali kad poželite ukloniti i dublje mrlje, naći ćete se pred zbunjujućom i golemom ponudom proizvoda, od traka koje treba samo pritisnuti na zube do gelova kojima se oni premazuju ili se upotrebljavaju zajedno sa zubnim štitnikom.

Većina se tih proizvoda koristi nekim oblikom peroksida kojim izbjeljuju zubnu caklinu.

Hoće li trake i gelovi koji se upotrebljavaju kod kuće izbijeliti zube?

DA Ti proizvodi učinkoviti su kod žućkastih, ali ne i kod smeđastih i sivkastih zubi.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Michiganu analizirali su 25 kliničkih istraživanja kućnih sredstava za izbjeljivanje zubi koji sadržavaju vodikov ili karbamid peroksid pa su ustvrdili kako nakon dva tjedna uporabe takva sredstva ne djeluju bolje od izbjeljivanja kod zubara, a razlike u učinkovitosti uglavnom su preslikane razlike u koncentraciji djelatnih sastojaka.

Zubi — sredstva za izbjeljivanje Mnoga pregledana istraživanja možda i nisu najobjektivnija jer su ih vodili ili pokrenuli proizvođači tih istih proizvoda.

Ipak, to su za sada najbolji dostupni znanstveni dokazi.

Filmski osmjeh ima svoju cijenu i pored novčane. Zubi do 78% osoba koje su upotrebljavale bjelila za zube bili su za to vrijeme pojačano osjetljivi, pri cemu su najgore prošle one osobe kojima se zubno meso već ranije povuklo.

Puno je vjerojatnije da će takve iritacije uzrokovati gelovi za izbjeljivanje za kućnu upotrebu nego tretman kod stomatologa, jer zaštita zubi koja nije prilagođena svakom zagrizu može propustiti sredstvo pa peroksid dode i do mekih tkiva i zubnog mesa.

Prekomjerna upotreba takvih proizvoda može dovesti i do upala desni, hrapavosti zubne cakline, pjegavosti zubi i fenomena nazvana»osmjeh boje obranog mlijeka« (pretjerano izbijeljeni zubi prozirnoplave ili sive boje). Većina simptoma nestaje nakon prestanka upotrebe takvih sredstava.

Koliko je previše? Ako vam zubi postanu osjetljivi na hladan zrak ili tekućine, ili pak često zabole, pretjerali ste. Želite li od izbjeljivanja zubinajbolje i najsigurnije rezultate, posjetite svoga zubara.

Stručno upotrijebljena bjelila sadržaju od 15 do 35% vodikovog peroksida (kućni kompleti sadržavaju približno 10%, a katkad se upotrebljavaju zajedno s laserom koji postupak izbjeljivanja ubrzava. I dok se proizvodi za kućnu upotrebu trebaju primjenjivati 2 do 4  tjedna, stručan je tretman gotov za približno sat vremena.

Izbjeljuju li zubne paste s učinkom izbjeljivanja više no obične?

NE Neke takve paste za zube sadržavaju peroksid; druge se pouzdaju u sredstva za laštenjekao što su soda bikarbona ili silicijev dioksid. Sve paste za zube lagano izbijeliti uklanjaju s njih površinske mrlje, a one s posebno istaknutim učinkom izbjeljivanja, čini se, ne pružaju puno više.

Časopis Consumer Reports ispitao je 41 vrstu pa za koje se tvrdi da izbjeljuju zube. Rezultati su pokazali kako ni jedna od njih to ne čini bolje od običnih pasta za zube.

NAŠ SAVJET

Jedite više voća i povrća. Sirovo povrće i vlaknasto voće poput jagoda može vam posvijetliti zube i s njih ukloniti mrlje.