Navigacija

C vitamin je najpoznatiji vitamin i upravo njega najčešće ljudi uzimaju kao dodatak prehrani. Poznat je od godine 1928. kada ga je iz limuna izolirao mađarski fiziolog Szent Györgyi.

Upravo za istraživanja vezana uz vitamin C dobio je 1937. Nobelovu nagradu. Riječ je o bijelom kristaličnom prašku, topivom u vodi i netopivom u mastima i uljima. Naziva se i askorbinska kiselina jer se njome liječi skorbut (bolest uzrokovana nedostatkom vitamina C u prehrani).

Vitamin C je snažan antioksidans, a ljudsko tijelo ga ne može samo sintetizirati. Raspada se pod utjecajem svjetla, lužina, bakra i željeza tako da nije preporučljivo miješati napitke koji sadrže vitamin C metalnom žlicom (in vitro vezanjem s ionima tih metala izaziva oštećenja DNK, lipida i proteina zbog djelovanja slobodnih radikala.).

Namirnice bogate vitaminom C je najbolje jesti svježe i neobrađene (ukoliko se mogu tako konzumirati) obzirom da se svakom obradom (kuhanjem, blanširanjem, pasterizacijom i sl.) gubi veliki dio vitamina C iz hrane.

c vitaminVitamin C je važan za slijedeće funkcije u našem organizmu:

–          Za sintezu kolagena (koji je pak jako bitan za razvoj i regeneraciju tkiva, krvnih žila, kostiju i zuba)

–          Za jačanje imuniteta (povećava razinu interferona, potiče aktivnost bijelih krvnih zrnaca)

–          Za apsorpciju željeza i nastajanje crvenih krvnih zrnaca

–          Za olakšanje simptoma alergija jer djeluje kao antihistaminik

–          Za lakše zacjeljivanje rana

–          Za održavanje normalnog stanja kapilara

Manjak vitamina C u organizmu može dovesti do:

–          Povećane osjetljivosti na infekcije

–          Neplodnosti u muškaraca i genskog oštećenja stanica spermija

–          Usporenog zarastanja rana

–          Krvarenja i rasklimanih zubi

–          Lako lomljivih kostiju

–          Umora i depresije

–          Hipovitaminoze

–          Kod značajnog nedostatka vitamina C moće dovesti do razvoja skorbuta, opasne bolesti koja nastaje zbog manjak ovog vitamina u tijelu. Osoba koja boluje od te bolesti je blijeda, bez energije, umorna i depresivna.

Ako je riječ o težem oboljenju, može patiti od ispadanja zubiju, slabih kostiju sklonih pucanju te od otvorenih rana koje ne mogu zacijeliti. Može čak doći i do smrti kod izuzetno teških slučajeva.

Treba se ipak paziti da se ne unose ni prevelike količine vitamina C jer one mogu dovesti do stvaranja oksalatnih bubrežnih kamenaca.

U kojim namirnicama možemo naći vitamin C?

Kako bi se opskrbili ovim vrijednim vitaminom, potrebno je konzumirati kivi, naranče, limun, mandarine, šipak, višnje, crni ribizl, dinju, kupus, krumpir, papriku, brokulu, peršin, šparoge, feferone, kamenice, mlijeko, a od mesa – janjeći mozak te svinjsku, goveđu i pileću jetricu.

Trudnice, osobe u razvoju (posebno djeca) i bolesni trebaju posebno voditi računa o ovom vitaminu.

U trudnoći je na primjer potreban povećani unos vitamina C jer se tada koncentrira više u majčinu mlijeku za štoje pak znanstveno dokazano da pozitivno utječe na pojavu atopijskog dermatitisa kod beba (smanjuje njegovu pojavu). To je povezano s unosom vitamina C iz hrane. Uporaba suplemenata tog vitamina nije pokazala isti efekt.