Navigacija

Citrus dijeta

Objedinjeni pojam citrusi podrazumijeva agrume obogaćene vitaminima, a u njih ubrajamo limune, naranče, mandarine, klementine, pomelo, grejp i limetu.

Oni obiluju vitaminom C pa ih zato često koristimo zimi kako bismo se zaštitili od prehlade, ali izuzev toga, njihova djelovanja su vrlo širokog spektra. Značajno jačaju i štite imunološki sustav, krvne žile, kožu čine mekšom i općenito imaju vrlo široku uporabu (koriste se učestalo u kozmetičkim proizvodima za ljepotu, zdravlje, kupke, sapune i sl.).

citrus dijetaNajčešće ih konzumiramo u svježem obliku ili kao sokove. Upravo zbog njihove bogate nutritivne vrijednosti, sadržaja u kojem su u većoj mjeri zastupljeni vitamini i minerali, vrlo su pogodni za održavanje dijete.

Citrus dijeta se odnosi na poseban način ishrane koji traje 15 dana ( 3 ciklusa po 5 dana), a ono što biste mogli očekivati u tom periodu jest gubitak od najmanje 7 kilograma.

Prilikom ove dijete nije dopušteno unositi alkoholna pića bilo koje vrste. Namirnice se mogu unositi i tople i hladne, a preporučljivo je da se niti jedna namirnica ne izostavi prilikom održavanja dijete jer je izrazito bitno držati se uputa.

Ova dijeta podrazumijeva i određenu detoksikaciju organizma, a ono što su stručnjaci utvrdili jest da je za veliki dio gubitka težine zaslužan gubitak vode.

Nedostaci ove dijete se većinom vežu uz oštećenje zubne cakline ili pojave žgaravice što je uzrokovano kiselošću agruma. Ova dijeta se ne preporuča ljudima sa viskom krvnim tlakom i dijabetesom kao ni onima kojima je dijagnosticiran gastritis i slične bolesti želuca (zbog kiselosti agruma).

 

Jelovnik koji bi se trebao provoditi kroz prvih pet dana jest ovakav:

PRVI DAN

DORUČAK( trebao bi ostati isti kroz svih 15 dana)

–          1 naranča ili pola grejpfruta ili čaša limunade od pola limuna bez šećera (po potrebi zasladiti medom) à ljeti se može zamijeniti lubenicom (1 kriška)

–          1 dvopek (integralni) te 1 šalica kave ili čaja po izboru

RUČAK

–          1 naranča

–          1 tvrdo kuhano jaje

–          Kiselo vrhnje

VEČERA

–          2 rajčice ( može se zamijeniti i sa 2dl kuhane rajčice)

–          2 tvrdo kuhana jaja

–          Pola zelene salate ili 1 krastavac (po želji)

DRUGI DAN

RUČAK

–          1 naranča

–          1 jaje

–          1 kiselo vrhnje uz dva integralna dvopeka

VEČERA

–          125 g mljevene junetine

–          1 rajčica

–          1 naranča

–          1 dvopek

–          1 šalica kave ili čaja po želji

TREĆI DAN

RUČAK

–          1 naranča

–          1 tvrdo kuhano jaje

–          1 kiselo vrhnje

–          1 glavica salate ( ili zamijeniti sa dva krastavca)

–          Bilokoji napitak bez šećera

VEČERA

–          125 g mljevenog mesa ( po vlastitom izboru)

–          1 naranča

–          1 dvopek

–          1 šalica kave ili čaja

ČETVRTI DAN

RUČAK

–          125 g svježeg sira

–          1 rajčica ( ili 1 dl kuhane rajčice)

–          1 dvopek

VEČERA

–          125 g mljevenog mesa

–          2 rajčice

–          1 jabuka

–          1 dvopek

PETI DAN

RUČAK

–          200 g kuhanog mesa ili ribe

–          1 rajčica

–          1 dvopek

VEČERA

–          pola kilograma kuhanog povrća (mrkva, grašak ili krumpir)

–          1 kuhano jaje

–          1 rajčica

Ovo je jelovnik za prvih pet dana, a nakon toga potrebno je vratiti se na prvi dan i ciklus ponoviti još dva puta. Ova dijeta često ne pruža dugoročne rezultate tako da se trebate paziti tzv. jo-jo efekta.

Preporučljivo je, da i nakon perioda dijete, ostavite jedan dijetni dan kakav je prikazan u gornjem jelovniku (ili sličnog tipa). Navedeno je korisno za održavanje težine i čišćenje tijela.

Idealna je za osobe koje vole agrume i za one koji na brz način žele izgubiti par suvišnih kilograma.

Iskustva stručnjaka

Kontaktirali smo Centar za zdravo i lijepo tijelo Altis kako bi čuli mišljenje o citrus dijeti.

” Treba znati kako ovakva prehrana koja je neuravnotežema ne samo da nije prikladna u procesu mršavljenja već može i naštetiti zdravlju. Što se duže ona provodi, povećava se rizik od štetnih posljedica. Uz ostalo, dugotrajni post može znatno smanjiti broj bakterija koje djeluju probiotičkiu probavnom sustavu te tako potpomažu probavu hrane. Prenagli gubitak kilograma često prati i smanjenje mišićne mase. Uslijed nedostatka proteina u prehrani, tijelo razgrađuje vlastito mišićno tkivo kako bi metaboličke funkcije mogle neometano teći.

Tako smanjenjem mišićne mase usporavamo bazalni metabolizam, što je upravo suprotno od onoga što se želi postići zdravim mršavljenjem. Ujedno, poslije svakog gladovanja najčešće slijedi pretjerani unos hrane što ponovno dovodi do vraćanja izgubljenih kilograma. Provođenje citrus dijete u obliku pročišćavanja organizma također ne posjeduje znanstvene temelje, obzirom da nema dokaza kako ”čišćenje” od toksina na bilo koji način pospješuje zdravlje.

Zato preporučujemo praćenje i savjetovanje o dijeti kako bi se postigli najbolji učinci te izbjegli neželjeni efekti. U Altis Centru pazimo da svaka dijeta bude prilagođena individualno osobi na kojoj se provodi.”