Navigacija

Vjerojatno se još sjećate vremena kad je jedina briga oko dezodoransa (pored toga hoće li dovoljno dugo djelovati) bila ta što uništavaju ozonski sloj.

Tada se sve moglo riješiti jednostavnim prelaskom na kruti dezodorans ili onaj s bezopasnim pogonskim plinom. No nedavno se pojavio još jedan problem: hoće li, umjesto okolišu, dezodoransi sada naštetiti vama?

Uzrokuje li dezodorans rak dojke?

NE Usprkos svemu što ste pročitali na internetu ili čuli od susjeda, nema čvrstih dokaza koji bi te glasine potkrijepili. Međutim, ta se priča nije proširila iz šale.

dezodoransBaš suprotno, mogućnost da upotreba dezodoransa i drugih kozmetičkih pripravaka može žene izložiti kancerogenim spojevima, iznijelo je nekoliko znanstvenika.

Jedno je istraživanje ustvrdilo kako su žene s rakom dojke, a koje su upotrebljavale dezodoranse i najčešće brijale pazuha, bile podložnije obolijevanju u ranijoj dobi, posebno ako su s tom navikom počele prije šesnaeste godine.

Teoretski, opasni spojevi iz deodoransa mogu kroz malene ozljede od brijanja ući u krvotok. Parabeni,konzervansi koji se obično upotrebljavaju u dezodoransima, među sumnjivim su spojevima jer u tijelu oponašaju djelovanje estrogena, za koji je poznato da potiče tumor dojki.

Drugi su znanstvenici sugerirali da aluminij, sastojak sredstava protiv znojenja (antiperspiranti), uzrokuje nastanak tumora u stanicama dojki.

Ipak, te su teorije opovrgnute jedinim istraživanjem koje je ikada ispitivalo povezanost izmedu raka dojke i dezodoransa. Znanstvenici s Centra za istraživanje tumora Fred Hutchinson u Seattleu ispitali su 813 žena s rakom dojke i sličnu skupinu zdravih žena. Nisu ustvrdili nikakve razlike u učestalosti upotrebe dezodoransa ili sredstava protiv znojenja.

Također nije bilo razlika ni u učestalosti brijanja pazuha. I, dok bi dodatna istraživanja mogla pomoći riješiti to pitanje jednom za svagda, većina se znanstvenika slaže u tome da nema razloga strahu od upotrebe dezodoransa.