Navigacija

Dijete za brzo skidanje kilograma najpopularnije su kod osoba kojima je najvažniji cilj u što kraće vrijeme izgubiti što više od onih nekoliko suvišnih kilograma.

Bilo to 2,5 ili 10 kilograma koji nam nisu „po volji“ važno je znati da dijete koje traju kratko zahtijevaju izrazitu snagu volje, disciplinu, ali i čelične živce kojima ćemo uspjeti prebroditi taj kratak period znatnog „odricanja“.

dijete za brzo skidanje kilogramaTakođer je važna činjenica da se suvišni kilogrami ne mogu izgubiti preko noći i da najzdraviji način dolaska u formu zahtijeva prolazak kroz nekoliko stadija prilagodbe; promjene načina života, prehrane, a prije svega početak vježbanja i kretanja.

Pitali smo i voditelje Centra za zdravo i lijepo tijelo Altis što misle o dijetama za brzo skidanje kilograma.

” Jedan od  bitnijih problema ovih dijeta jest dobro nam znan „jojo efekt“ koji upućuje na činjenicu da se nepoželjni kilogrami koje smo tako mukotrpno izgubili vrlo brzo vrate jer većina sudionika u ovakvim dijetama smatra da nije potrebno promijeniti cjelokupan način ishrane nakon što su postigli željeni rezultat te se vrate k staroj prehrani.

Stoga, prije nego li se odlučite na ovakve dijete, iz razloga da stanete u novu haljinu, traperice ili jednostavno zablistate na godišnjici mature, dobro razmislite jesu li one svojstvene Vama, te koliko ste spremni promijeniti svoj način života nakon provedbe ovakvih dijeta. “

Naposljetku, zdravlje je ono što je najbitnije i što trebamo čuvati kroz čitav život. Ako to nije dovoljno dobar razlog za Vas, pronađite nešto što će Vas motivirati i pružiti Vam dovoljno želje, volje i snage da se riješite suvišnih kilograma.

Neke od najpoznatijih dijeta za brzo skidanje kilograma su:

 

SOUTH BEACH DIJETA

KUPUS DIJETA

DIJETA SA JABUKAMA

MEDICINSKA DIJETA

 

SOUTH BEACH DIJETA

Trajanje: 4 tjedna

Očekivani gubitak kilograma: 4-7 kg

Ova dijeta vrlo je povoljna za naš organizam iz razloga što se prilikom promjene prehrane ne izbacuju masti i ugljikohidrati, već se oni dobri zamijenjuju lošima. Osmislio ju je doktor Arthur Agatston, a glavna ideja ove dijete je UMJERENOST.

Ono što se preporučuje prilikom provođenja ove dijete jest pojačan unos Omega-3 masnih kiselina koje se nalaze većinom u sjemenkama lana, lososu, morskom listu, tuni, sardinama itd. i vrlo su važne jer štite od srčanih bolesti, snižavaju kolesterol , smanjuju udio „lošeg kolesterola“ u krvi te smanjuju mogućnost dobivanja nekih vrsta raka. Za ovu dijetu važno je izbaciti šećer iz prehrane, on se može zamijeniti medom ili zaslađivačima.

Provodi se u tri faze.

U prvoj fazi koja traje dva tjedna dolazi do naglog gubitka kilograma, a preporuča se konzumiranje bezmasnog pilećeg ili purećeg mesa, orašastih plodova (bademi, orasi, lješnjaci, i sl.), povrća, ribe i bjelanjaka. Od masnoća preporuča se korištenje samo maslinovog ulja.

U drugoj fazi naša pozornost usmjerena je na postupno uvođenje voća i žitarica u prehranu. Ona također traje dva tjedna. I dalje dolazi do povećanog gubitka kilograma, međutim ne smijemo prestati obogaćivati našu prehranu proteinskim namirnicama uz ječam, zob, rižu, heljdu (cjelovitog zrna, slično rabarbari, pogodna za dijabetičare) i ostale žitarice, kao i voće.

Treća faza se naravno odnosi na održanje postignute tjelesne težine. Ovo je često najteži dio ove dijete jer bismo voljeli konačno posegnuti za nekim omiljenim namirnicama. Ali nemojte maknuti s uma da je šteta uništiti do sada postignuto kada smo se već odlučili na držanje dijete.

Uz pravilno pridržavanje spomenutih uputa, ova dijeta bi mogla imati veliki utjecaj na Vaš gubitak kilograma.

KUPUS DIJETA

Trajanje: 3 – 7 dana

Očekivani gubitak kilograma: 4-7 kg

Poznata je kao dijeta koja služi za svojevrsnu detoksikaciju organizma i čišćenje od nepotrebnih supstanca u našem tijelu. Tajna se nalazi u brzom sagorijevanju masnoće i neprestanom unošenju kupusa u naš organizam. Može se provoditi i tijekom više tjedana, međutim između 7 dana mora biti razmak od dva dana. Ono što je velik problem kod ove dijete jest da za nuspojave može imati vrtoglavicu, slabost organizma te smanjenje krvnog tlaka.

Uz provođenje dijete preporučuje se uzimanje vitaminskih dodataka (multivitamini, šumeći, kalcij, magnezij, kalij, itd.). Mogu se jesti razne vrste juha, a također je bitno znati da prilikom dva dana pauziranja između dijeta dobro je konzumirati proteine u umjerenim količima.

DIJETA S JABUKAMA

Trajanje: kroz nekoliko tjedana

Očekivani gubitak kilograma: 1 kg tjedno, po potrebi i više

Dijetu je osmislila poznata nutricionistica Tammi Flynn.Glavna ideja ove dijete je jedenje jabuke prije svakog obroka. Vlakna u jabukama pružaju nam osjećaj sitosti te iz tog razloga prilikom glavnog obroka količina unešenog postaje manja. Zahtijeva izbacivanje šećera i smanjeno unošenje ugljikohidrata i masti.

Jabuke su bogate pektinom koji smanjuje kolesterol, male su kalorijske vrijednosti te pomažu održavanju šećera u krvi. Prilikom ove dijete potrebno je jesti 4-5 manjih obroka te je također preporučljivo i konzumiranje drugog voća i povrća kao nadomjestak za samu jabuku.

MEDICINSKA DIJETA

Trajanje: 5 ili 15 dana

Očekivani gubitak kilograma: 2-5 kg u pet dana ili 10-15 kg u petnaest dana

Svoj naziv dobila je po tome što se preporučuje srčanim bolesnicima, kojima je potreban brz gubitak kilograma prije operacije.Nema nekih određenih nuspojava, a nakon svakih 15 dana potrebno je napraviti još 15 pauze.

Preporuča se unos voća, povrća, proteina i ugljikohidrata, a glavna prednost jest raznovrsnost prehrane. Međutim, sva hrana trebala bi biti kuhana ili pečena na maslinovom ulju, najbolje je piti običnu vodu, ali kava ili čaj su dopušteni.

Ovo bi bile neke od dijeta za koje se ljudi u većini slučajeva odlučuju ukoliko žele brzo izgubiti neželjene kilograme. Svaka od tih dijeta ima svoje posebnosti, baš kao i Vi.

Tako da je dobro proučiti njihove karakteristike, dopuštenu prehranu, broj obroka, važnost vježbanja, prednosti i nedostatke i slične karakteristike, prije negoli krenemo s nekom dijetom. Možda je Vašoj najboljoj prijateljici kupus dijeta idealna, a Vi ju nećete moći izdržati.

Ako se već odlučite na određeno odricanje zbog gubitka viška kilograma, neka barem metoda bude ta koja najviše odgovara Vama! Onda je i vjerojatnost da ćete izdržati period dijete i postignuti zacrtano – puno veća. Svakako savjetujemo i konzultaciju s Vašim doktorom, obzirom da su neke dijete prerigorozne za određene zdravstvene i dobne skupine.

Kod svake promjene u našem životu postoji određeni rizik kojeg morate biti svjesni i ne smijete ga zanemarivati, stoga dobro razmislite prije nego se odlučite na ovakvo nešto.

A kad jednom krenete gubiti kilograme, neće Vam niti nedostajati pregršt dobre volje, puno energije i želje za napretkom u svim pogledima.