Navigacija

Niskokalorična dijeta (engl. very low calorie diet) obuhvaća sve redukcijske dijete koje koriste svega 500 – 1200 kcal/dan. S takvim dijetama umjereno pretile osobe mogu tjedno izgubiti od 1,5 – 2,5 kg, pa im se čak može poboljšati povišeni krvni tlak, visoke razine triglicerida i povišenog kolesterola, no  u konačnici nisu učinkovitije od umjerenih dijeta i što je najgore –imaju veću tendenciju vraćanja na staro stanje.

Najobičnija je laž da se za 7 ili 15 dana može riješiti problem debljine. Brza dijeta i brzi rezultati nikad nisu dali trajne uspjehe i nikad nisu osigurali su osjećaj zadovoljstva kod ljudi koji su uredno platili skupi tretman.

Ako se već itko odluči na ruski rulet, treba poštivati nekoliko temeljnih pravila:

1. Ne pokušavajte samostalno bez pomoći liječnika krenuti s brzom dijetom.

2. Nemojte gubiti dragocjeno vrijeme na nemoguću misiju. Brzina kojom možete smanjiti tjelesnu težinu ovisi o više čimbenika: o trenutačnoj tjelesnoj težini, načinu života, koliko ste fizički aktivni, kakvim se poslom bavite (je li stresan), zdravstvenom statusu i genetskim čimbenicima.

Kad dobijete odgovore na sva ta pitanja, možete odabrati vrstu i brzinu tretmana za smanjenje težine.

Koja je najbrža mogućnost mršavljenja?  – pitali smo u Altis Centru za zdravo i lijepo tijelo koji imaju bogata iskustva u mršavljenju.

“Brzina kojom se mogu gubiti kilogrami a da ne dođe do povratka na staro je ograničena, odnosno nema »probijanja zvučnog zida« bez posljedica. Ako ste primjerice teški 112 kg ili više, možete gubiti težinu brzinom 2 kg/tjedan, što praktično znači 14 kg za 7 tjedana. Ako ste teški 91 kg ili više, možete gubiti težinu brzinom 1,5 kg/tjedan, što praktično znači da skinete 14 kg treba vam ravno 9 tjedana. A ako ste teški 77 kg ili više, možete gubiti brzinom 1 kg tjedno, pa vam za skidanje 14 kg treba 12 tjedana.”

Ako se ipak odlučite na tretman pazite na sljedeće:

  • Nikada ne budite gladni, jer glad je »ubojica« svih dijeta.
  • Neka prehrana bude pažljivo izbalansirana.
  • Nađite nekog tko će vas pratiti u dijeti.

Nakon nekoliko opetovanih primjena takvih dijeta, mogu se pojaviti žučni kamenci. Trudnicama, dojiljama, starijim osobama  i djeci takva dijeta se ne preporučuje jer izravno ugrožava zdravlje!

Danas se debljina u svijetu smatra jednom od vrsta ovisnosti pa se tako i pristupa njezinom problemu. Naš savjet je da se uključite u specijalizirane forume o mršavljenju koji su odlična besplatna pomoć pri mršavljenju.

Najpoznatiji takav forum na ovim prostorima je mrsavljenje-forum.com. Savjetujemo uključivanje na takav jedan forum jer ćete samom komunikacijom na forumu biti u stalnom kontaktu sa ljudima koji imaju isti problem i tako razmijeniti iskustva, dobiti besplatnu podršku koja je u takvoj borbi iznimno važna, čuti nove korisne stvari koje vam mogu olakšati put mršavljenja i jednostavno napraviti dobru podlogu da mršavljenje bude dugoročno uspješno!

Istraživanja Američkog instituta za pretilost u Ohio-u pokazala su kako su osobe uključene u takav tip aktivnog sudjelovanja na forumu imale u prosjeku 2 kilograma brži gubitak kilograma mjesečno te su znatno dulji period zadržali postignutu težinu.