Navigacija

Žene već stotinu godina idu pod nož kako bi im grudi bile veće. Te su operacije oduvijek nosile rizik od komplikacija, ali se devedesetih godina prošloga stoljeća pojavila sumnja kako štete i sami implantati.

Iz toga proizišle vruće rasprave raširile su strah i zbunjenost. Mnoge su si žene ipak nastavile povećavati grudi operativnim putem pa je taj postupak i dalje jedan od najčešćih u estetskoj kirurgiji.

Uzrokuju li implantati za dojke neke zdravstvene probleme?

NE Možda se tako i ne čini prema nekim sudskim odlukama, ali praktički nema nikakvih dokaza da implantati za dojke predstavljaju ikakvu opasnost za zdravlje.

Navodne opasnosti od silikonskih implantata za dojke bile su medu najzanimljivijim vijestima iz polja medicine devedesetih godina prošloga stoljeća.

Implantati za dojkeVrišteći su naslovi upozoravali na žene koje su vjerovale kako im se silikon iz probijenih implantata izlio po tijelu i uzrokovao razne zdravstvene probleme.

Žene su se žalile na raznovrsne simptome, ali ono što se najčesće povezivalo s curenjem silikona bile su bolesti vezivnoga tkiva poput reumatoidnog artritisa, lupusa i sklerodermije.

Nitko nije sumnjao u bolesti tih žena, ali su velike količine dokaza govorile kako implantati nisu za njih krivi.

Prvo oko čega se nije sporilo jest mogućnost probijanja implantata. Nakon pet se godina probije i do 10% njih, a taj se rizik s vremenom povećava.

Zbog silikona koji iz njih iscuri, implantat može izgubiti svoj oblik, a oko dojki i u pazušnim se jamicama mogu pojaviti kvrge i čvorići.

U nekim slučajevima zbog njegova curenja može doći i do osjeta pečenja ili škakljanja. Također, nije sporno da implantati za dojke nose određene rizike.

Oko implantata se može stvoriti ožiljkasto tkivo koje može uzrokovati tvrdoću, izobličenje pa čak i bolove u dojkama. Neke žene izgube osjet u bradavicama.

Ipak, nema dokaza kako implantati za dojke uzrokuju bolesti vezivnog tkiva ili bilo koju drugu težu bolest.

U istraživanju objavljenu u časopisu New England Journal of Medicine, liječnici s Klinike Mayo u Rochesteru (Minnesota), ustvrdili su kako žene s implantatima imaju približno jednak rizik od razvoja reumatoidnog artritisa, lupusa te mnogih drugih autoimunih bolesti kao i ostale žene.

Zapravo, prema izvješću Medicinskog instituta iz 2000. godine, najmanje je 17 istraživanja pokazalo kako žene s implantatima za dojke nemaju povišen rizik od bolesti vezivnog tkiva. Isto je izvješće pokazalo kako implantati za dojke ne uzrokuju ni jedan oblik tumora.

Mogu li implantati za dojke ometati rad mamograma?

DA No žene s implantatima za dojke nemaju veće izglede obolijevanja od uznapredovala raka dojke, iako nitko ne zna zašto. Implantat za dojke na mamogramu se vidi kao oštro ograničena bijela masa pa može, ovisno o svojemu položaju, zakloniti pogled na do polovice tkiva dojke (implantati smješteni ispred prsnog mišića više smetaju mamogramu od onih smještenih iza njega.)

Jednak problem nose i silikonski i implantati za dojke ispunjeni fiziološkom otopinom. Jedno istraživanje, koje su u časopisu Journal of the American Medical Association objavili znanstvenici iz Seattlea, ustvrdilo je kako su mamogrami propustili otkriti 55 tumora dojki kod žena s implantatima, u usporedbi sa 33% kod žena bez njih.

Kao rezultat toga očekivalo bi se da će rak dojke, kad se kod žena s implantatima konačno otkrije, biti više uznapredovao. No isto je istraživanje ustvrdilo da nije tako. Njihovi tumori nisu bili ništa opasniji od onih u žena bez implantata.

Postoji nekoliko mogućih objašnjenja. Možda žene s implantatima svoje dojke lakše pregledavaju same, jer je u njima manje tkiva, pa ih mogu detaljnije prepipati ili možda implantati djeluju kao čvrste površine uz koje je lakše razne tvorbe pritisnuti pa je lakše i prepoznati ikakve neobične mase.

Također, liječnici ženama preporučuju da svoje implantate često provjeravaju, pa možda stoga imaju veće izglede napipati čvoriće,

Bez obzira na to o čemu je riječ, sve žene s implantatima trebale bi se pridržavati standardnih preporuka koje se tiču obavljanja mamografije.

Pokušajte pronaći kliniku na kojoj tehničari i radiolozi imaju iskustva u provođenju i tumačenju mamograma kod žena koje imaju implantate.