Navigacija

Od brojnih pomoćnih sredstava spomenutih u ovoj stranici koja stoje na  polaganju prosječnom korisniku dijeta, potrebno je probrati izbor namirnica, načine kulinarske obrade i recepture za mršavljenje.

Važnost navedenog je neizmjerna, jer u poznatom Centru za mršavljenje Altis ostala mi je jedna izreka uvijek u glavi a to je: “Masno tkivo se reže u kuhinji!”

Pa tako dok smo promatrali osobe u Altisu kako gube kilograme i pričaju o svojim iskustvima, napravili smo 10 savjeta za mršavljenje.

10 ključnih savjeta koji će vam pomoći da ostvarite konačan cilj – izgubite višak kilograma:

 

1. Smanjite broj obroka i količinu hrane u tanjuru (prepolovite obroke), ali svakako zadržite doručak kao temeljni dnevni obrok. Ako ste osobito debeli, jednostavno prepolovite obroke bez mogućnosti da se obroci i ponavljaju. Za večeru voćni jogurt! Hladnjak držite prazan tako da za svaku stvar morate ići u kupnju, dakle – hodanje!

2. Iz svog jelovnika uklonite masna jela (pečenja, kobasice, slaninu, goveđe , juhe, svinjske odreske, mesne umake, sireve, kolače od lisnatog tijesta i naučite se da postoje i druge manje kalorične namirnice.

3.Izbacite iz kuhinje fritezu te pohanje kao način obrade namirnica, uvedite  kuhanje u loncima zdrave hrane i pečenje na električnom roštilju bez ikakvog dodavanja masnoće. Ukratko, modernizirajte kuhinju.

Kako brzo i zdravo smršaviti?4. Govedinu i svinjetinu u potpunosti zamijenite ribom, puretínom i piletinom uz uvjet da uklonite sve masne dijelove i salo.

Ako piletina ima debelo potkožno masno tkivo, skinite ga i bacite.

5. Bijeli kruh i pecivo zamijenite što tamnijim žitnim proizvodima, po mogućnosti od cjelovitog zrnja, a restani i pire krumpir zamijenite ga krumpirom pečenim s ljuskom u pećnici.

Koristite kuhanu rižu bez dodane masnoće. Nema umaka, nema preljeva, nema majoneze!

6.Konzumirajte velike količine tekućine (prirodni sokovi, primjerice od naranče i rajčice, izvorska voda, mineralna voda), a naprosto zaboravite zaslađene i kofeinske osvježavajuće napitke i razne koncentrate kojih su prepuna naša samoposluživanja (bezalkoholni napitci).

7. Povećajte broj dnevnih koraka, odnosno krećite se što više bez obzira kako i u kojem obliku (brzo hodanje, trčanje, penjanje i silaženje po stubama, planinarenje, trčanje s djecom, veslanje, jurcanje po kuhinji, vježbajte dok sjedite, odlazak u fitness centar, vožnja bicikla, vježbanje na spravama, cijepanje drva, itd.)

8. Ne mršavite zbog drugih već zbog sebe, pa o tome ne pričajte previše ni na poslu ni u kući. Radite potiho, a pohvalite se tek kad imate rezultata.

9. Nemojte leći nakon objeda i nemojte obilno večerati. Obje opcije nikako se ne preporučuju i vrlo su važne u sklopu promjena načina života. Možda je slatko malo prileći, ali zar baš sve u životu mora biti lako i slatko? Uostalom, floskula o »potrebnom odmoru« može se riješiti promjenom aktivnosti!

10. Prestanite stalno misliti na hranu, na ono čega ima u hladnjaku, što je za ručak, što bi se dalo grickati uz TV… l Nastojte korisnije popuniti svoje slobodno vrijeme i dokažite da ne živite samo zato da biste jeli nego jedite da biste preživjeli!!! Uz gledanje televizije žvačite gumu za žvakanje!

Već sam spomenuo u čemu je bila prednost pećinskog čovjeka, u odnosu na današnjeg »homo urbanicusa«, koji je neprestano tumarao u potrazi za hranom hvalite se tek kad imate pozitivne rezultate.

Nekoliko skinutih kilograma je tek početak bitke s  debljinom kako bi preživio, dok današnji čovjek neprestano sjedi i hranu vadi iz kako bi se debljao. A kad mu ponestane namirnica, spusti se do samoposluživanja! Ako k tome cijelu noć sjedi kako bi odgledao dobrih TV filmova, situacija postaje bezizlazna.

Ta se razlika na njemu kućno kino i noćni TV program naprosto su opasni za zdravlje.Istu sudbinu dijeli i njegov kućni ljubimac – pas, pa kad ujutro izađu u onda se ne zna tko je deblji- vlasnik ili njegov pas. Nemojte zaboraviti I pseći život iz temelja promijenio otkako su ljudi počeli nabavljati hranu u prodavaonicama za kućne ljubimce umjesto da im kupe otpatke u mesnici.

Danas se debljina u svijetu smatra jednom od vrsta ovisnosti pa se tako i pristupa njezinom problemu. Naš savjet je da se uključite u specijalizirane forume o mršavljenju koji su odlična besplatna pomoć pri mršavljenju.

Najpoznatiji takav forum na ovim prostorima je mrsavljenje-forum.com. Savjetujemo uključivanje na takav jedan forum jer ćete samom komunikacijom na forumu biti u stalnom kontaktu sa ljudima koji imaju isti problem i tako razmijeniti iskustva, dobiti besplatnu podršku koja je u takvoj borbi iznimno važna, čuti nove korisne stvari koje vam mogu olakšati put mršavljenja i jednostavno napraviti dobru podlogu da mršavljenje bude dugoročno uspješno!

Istraživanja Američkog instituta za pretilost u Ohio-u pokazala su kako su osobe uključene u takav tip aktivnog sudjelovanja na forumu imale u prosjeku 2 kilograma brži gubitak kilograma mjesečno te su znatno dulji period zadržali postignutu težinu.