Navigacija

Kalij je treći (poslije kalcija i fosfora) najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu. Neophodan je za sintezu bjelančevina, izlučivanje inzulina iz gušterače i metabolizam ugljikohidrata, ali i za pravilan rad srca, bubrega, pluća, mišiće, živce i probavni sustav.

Kalij s natrijem i klorom utječe na raspodjelu tekućina u tijelu i pH. Kod trudnica je zaslužan i za razvoj embrija. Njegova razina utječe na rast i diobu stanica. Nalazi se u kvascu, klicama žitarica, krumpiru, nemasnom mesu, sirovom voću (datuljama, bananama, grožđu, jabukama, narančama) i sirovom povrću.

kalijRedovita konzumacija hrane koja obiluje kalijem spriječava aterosklerozu i opasnosti dobivanja moždanog udara. Manji nedostatak ovog minerala ne izaziva nikakve simptome, dok veći nedostatak može izazvati srčanu aritmiju, grčenje ili slabost mišića, mučninu, povraćanje, proljev, a vrlo rijetko smrt.

Ako se odlučite za dodatke kalija, trebate se posavjetovati s liječnikom. Kalij je dostupan u tabletama kao vitaminski pripravak, većinom u obliku kalij klorida.

Ne bi se smjeli konzumirati s alkoholom jer uzrokuju iritaciju želučane sluznice. Suplementi kalija preporučuju se ljudima koji rabe diuretike te sportašima koji kroz znoj gube dosta kalija.

Trudnice i dojilje trebale bi konzumirati između 4,7 g i 5,1 g kalija dnevno, kako bi uravnotežile elektrolite i funkcije tijela tijekom trudnoće.

Tijekom prvih stadija trudnoće, kalij može biti smanjen zbog prevelikog gubitka tekućine, ali i zbog čestih proljeva i povraćanja.