Navigacija

Kada unosimo znatno manje kalorija od dnevnih potreba, gubimo tjelesnu masu. Na to smo koncentrirani i to se zaista događa. No istovremeno se događaju i neke druge stvari koje ne primijetimo!

Ako gladovanje potraje dulje vrijeme to će zaštiti naš mozak od naglog starenja! Naime, kako starimo vaše tijelo se mijenja. Stare stanice umiru i nestaju, a sve je veći manjak »radnih stanica na vitalnim mjestima. To je normalno.

Ali kod Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te stanice umiru znatno brže, a osobito u mozgu i to nikako nije normalno jer funkcija mozga propada mnogo ranije nego što bi bio slučaj u normalnim uvjetima.

Kalorije i zdravo mršavljenjeSkupina istraživača sa Sveučilišta na Floridi pod vodstvom dr. Christiana Leevenburgha provela je zanimljiv laboratorij ski pokus: jednoj skupini štakora dopustila je neograničen pristup hrani, a drugoj je hrana bila kalorijski ograničena, dobivali su 40% manje kalorija.

Rezultati istraživanja pobudili su veliku pozornosti znanstvenika i javnosti, a osobitobolesnika. Razina bjelančevina u krvnoj plazmi koja indicira smrt stanica porasla je u prvoj skupini prema očekivanju, ali skupina koja je živjela sa 40-postotnim smanjenjem uopće nije imala u krvi taj bjelančevinski indikator.

No to nije sve! Kod skupine koja je obilato hranjena razina bjelančevine koja štiti mozak od propadanja se za 60%, a povisila kod druge »gladne« skupine. Pokus fragmentacije koji također služi kao jedan od indikatora smrti stanica bio je udvostručen kod dobro hranjenih, ali je 36% bio niži kod slabo hranjenih štakora!

Dakle, ne jedete manje samo zato da biste lijepo izgledali i strpali tijelo u nekakav težinski okvir, već zato da biste očuvali svoj mozak I tivnu funkciju, a time i produžili svoj aktivni život.

Pogledajte video o utjecaju metabolizma na mršavljenje!