Navigacija

Fokusiranje na masti u sustavu restrikcija kalorija nije slučajno: masnoće imaju najmanje dvostruko više kalorija od ugljikohidrata. No nije u pitanju samo energetska vrijednost veći sadržaj zasićenih masti i kolesterola.

Najnepovoljnije namirnice u tom smislu su pomfrit, slanina, kobasice, masni sirevi i mlijeko s visokim udjelom mliječne masti. Masne namirnice nemaju zaštitnih tvari kao što je slučaj s povrćem i voćem, zbog čega ih je dobro u najvećoj mjeri izbjegavati.

Kalorije iz mastiŠto to ustvari znači? Birati nemasno meso, bez sala i slanine, pa i skidati operadi prije ili nakon pečenja. izbjegavati umake i preljeve, osobito majonezu.

Naravno, i skrivenu masnoću iz masnog tijesta i kolača s kremama! Izbjegavanje masti samo po sebi nikako ne znači sigurno mršavljenje. To kao i druge mjere, samo učinkovita pomoć uz općenitu promjenu stila života. „

Ako ste riješili problem viška masnoća možda niste riješili problem viška zaslađenih napitaka?

I sada dolazimo do pitanja koliko je masnoća dovoljno, odnosu: potrebno za odvijanje tjelesnih funkcija? Ako unosite 2000 kcal/dan ne treba vam više od 65 g masti. To je manje od preporučenih 30%.

Ovaj postotak možete i smanjiti, ali bi vam u tom slučaju mogli nedostajati vitamini topivi u mastima (ADEK) i poneke esencijalne masne kiseline. Da biste to izbjegli, dobro je za vrijeme tretmana uzimati omega-3 masnu kiselinu i alfa lipoičnu kiselinu.

Kako saznati količinu masnoća koje sadržavaju pojedina jela i namirnice?

Već smo spomenuli namirnice koje su na »crnoj listi«, a tome treba dodati I zaprške, previše preljeva za salate i masnih namaza, uljenje mesa s roštilja…

Kod izbora mljevenog mesa tražite ono s 8 do 10%, a ne s 18 do 20% masti. Ako pak želite više znati o energetskoj vrijednosti namirnica i sadržaju masnoće, nabavite prehrambene tablice ili računalni program koji brzo mogu izračunati svaku pojedinu kaloriju, čak i onu od crne kave.

Masno možete izbjeći i na 4 jednostavniji način – što više uključite u prehranu kuhano povrće, žitarice I voće, jer će tako ostati manje mjesta za masne namirnice. Takva će promjena vašem organizmu donijeti manje bjelančevina i masti a više zaštitnih tvari (vitamina i minerala) i vlakana.