Navigacija

U današnje su vrijeme kupci suočeni s bezbroj vrsta mlijeka, sira i jogurta. Koje su od njih najbolje za vas? Neorgansko mlijeko i mliječni proizvodi mogu u sebi sadržavati ostatke hormona i antibiotika.

Dodani šećer i voće mogu ugroziti kulture koje stvaraju jogurt i druge vrste mliječnih jela, kao što su na primjer kefir i acidofil, koja su daleko zdravija od običnih mliječnih proizvoda. Dodavanje svježeg voća, oraha, lješnjaka, sjemenki i malo cimeta zdrava su i ukusna alternativa unaprijed zaslađenom jogurtu.

Općenito govoreći, pazite na unos mliječnih proizvoda. Birajte manje masne vrste kravljeg mlijeka. Ovčji i kozji jogurti i sirevi imaju zdraviji sastav od onih koji potječu od kravljeg mlijeka.

Najbolji mliječni proizvodi

Jednostavni nemasni kefir
Jednostavni nemasni jogurt
Kiselo mlijeko
Svježi sir
Težački sir
Nemasni sir ricotta

Kada kupujete mliječne proizvode, vodite se ovim smjernicama.

– Birajte organsku hranu koja ne sadrži antibiotike, pesticide i hormon rasta.
– Obratite pozornost na etiketa i izbjegavajte mliječne proizvode koji sadrže ove sastojke:
– sladila,
~kalijev sorbat,
– nepotrebne dodatke,
~ guar gumu,
– karagen (Chondms crispus),

Jogurt je probavljiviji

Mnogi ljudi ne podnose mlijeko, što znači da im nedostaje sposobnost probavljanja ili apsorbiranja laktoze, vrste šećera iz kravljeg mlijeka i drugih mliječnih proizvoda.

Nepodnošenje laktoze nastaje zbog manjka enzima laktaze. Većina ljudi koji su alergični na kravlje mlijeko, ili ne podnose laktozu, mogu tolerirati mliječne proizvode od kozjeg ili ovčjeg mlijeka. To se posebno odnosi na jogurt, jer kulture jogurta pretvaraju laktozu u rnliječnu kiselinu, zbog čega je jogurt probavljiviji od mlijeka.

Kulture jogurta lactobacillus, acidophilus i bijídus također pomažu pri uspostavljanju normalne crijevne flore nakon terapije antibioticima. Kako je jogurt probavljiviji od mlijeka, osobe koji ne mogu piti kravlje mlijeko često otkriju da mogu jesti jogurt od tog istog mlijeka. Ipak, mnogi ljudi ne podnose ni jogurt od kravljeg mlijeka, pa je dobro znati da postoje izvrsne alternative, kao na primjer jogurt i sir od kozjeg ili ovčjeg mlijeka.

Izvrsna vrsta jogurta koju jako volim je jogurt od kozjeg mlijeka Redwood Hill Farm (o mogućnosti nabave doznajte u odjeljku pod nazivom Dodatne informacije). Iako nije riječ o nemasnom jogurtu, mast koju sadrži daleko je zdravija od masti iz kravljeg mlijeka. Laka probavljivost kozjeg mlijeka može se pripisati činjenici da su masne komponente daleko sitnije od onih u lcravljem mlijeku.

Ono je također odličan izvor kalcija, bjelančevina, fosfora, vitamina B12 ikalija. Willow Hill Farm je provjerena organska farma koja nudi međunarodno nagrađivane sireve od ovčjeg i kravljeg mlijeka, kao i ovčji jogurt. Gusto, bogato i oštra okusa, ovčje mlijeko ima neka vrlo zanimljiva obilježja zbog kojih je prirodno predodređeno za pravljenje jogurta.

Ovčje mlijeko:

– sadrži više vitaminaA, B, Ci E nego kravlje mlijeko,
– sadrži dvaput više kalcija i veće razine minerala fosfora, kalija i magnezija nego kravlje mlijeko,
– sadrži manje natrija od kravljeg mlijeka,
– sadrži više bjelančevina od kravljeg mlijeka,
– lakše je probavljivo od kravljega zbog prirodno manje masnih komponenti,
– sastoji se od kratkolančanih masnih kiselina za koje se pokazalo da nemaju gotovo nikakav učinak na razinu kolesterola kod ljudi.

Odgovor je da u voćnome jogurtu može biti tragova glutena zbog prerade voća i dodataka za okus koja se odvija uz djelovanje žitnog alkohola.

To je samo još jedan razlog da kupujete obični jogurt i u njega dodajete vlastito svježe voće) ,
– ne sadrži transmasnoće (Možda u jogurtu ne očekujete ni transmasnoće, ali njih kravlji želudac prirodno proizvodi; zbog toga ih ima i u mliječnim proizvodima. Za razliku od industrijskih transmasnoća, čini se da ove ipak ne uzrokuju bolesti srca. U svakom slučaju, dobro ih je zaobilaziti kada je to moguće – a ovćje mlijeko rješava taj problem).

Ako se dogodi da se u jogurtu tekućina odvojila od guste mase, jednostavno ga ponovo promiješajte. U tzv. grčkom jogurta sirutka je uklonjena, zbog čega je taj jogurt prirodno gušći i nalikuje kiselom vrhnju.

 

Kiselo mlijeko

Sve vrste kiselog mlijeka u prodaji sadrže mliječne kulture. To znaći da se svježe pasteriziranom mlijeku ili nemasnom mlijeku dodaju dobre bakterije koje proizvode mliječnu kiselinu kako bi se dobilo kiselo mlijeko.

Kiselo mlijeko je daleko gušće od obranoga mlijeka, a ima i veći udjel natrija od drugih vrsta mlijeka. Uz to je odlično sredstvo koje može utažiti žeđ.

Kiselo mlijeko s kulturama uvijek držite u hladnjaku. Ako ga pustite da se malo zagrije, moglo bi doći do odvajanja tvari. Ako se to pak dogodi, jednostavno ga dobro promućkajte kako bi se ponovo spojile.