Navigacija

Spominjali smo već kako je današnji marketing stvorio idealan sustav radi povećanja prodaje: velika pakiranja, velike košare u samoposluživanja.

Veliki hladnjaci kod kuće i potom stalno popunjavanje golemih rezervi. Ono se unese u kuću, to se i pojede (da se ne bi pokvarilo). Čovjek šeće na toj mlati., kupuje, dovlači ijede, a tržnica gotovo da je postala višak.

Tu je zamka o  nitko ne razmišlja, jer na pomisao da nečega nema u kući brzo se odlazi u ti od trgovačkih centara i kupuje u pravilu više nego je bilo planirano!

Bit će talu akcija i niskih cijena i zgodnih pakiranja i- cilj je postignut: oni su robu prodali a vi ste je kupili, a kad ste je kupili, bogme ćete je i pojesti. To je već dovoljno da se kod vas rodi mali izjelica koji je znatiželjan i stalno zapitkuje: Što si kupila?

A što danas imamo za ručak? A kad opet idemo u kupnju? No nije tako strašno, jer po svemu sudeći postoji dobra strategija kupovanja o kojoj se ponešto može naučiti.

Prvo pravilo glasi- ne unosite u kuću nepotrebne namirnice, jer što ste donijeli to će se i pojesti. Neka vaš hladnjak ne bude krcat namirnicama, jer gdje, molim vas, piše da mora biti pun? Ako nečega nema – ništa zato, a pogotovo se ništa neće dogoditi ako završite na jogurtu i komadiću kruha!

Pravilan odabir namirnicaNe kupujte boce od 2,5 litre osvježavajućih napitaka s kofeinom i desetak drugih aditiva, jer ćete sebi naškoditi a djecu naviknuti da je to najbolje piće na svijetu i budite sigurni da će im ta navika ostati cijelog života. Privlačna reklama ništa ne znači pa je daleko najbolja izvorska voda!

Kada ste dakle u samoposluživanju – otvorite oči, gledajte i čitajte etikete na proizvodima. Prije svega, koliko ima postotaka masnoće, osobito za meso i mesne proizvode te za mlijeko i mliječne proizvode.

Prema tome, nemojte uzimati masno mljeveno meso u kojem prevladava bijeli loj ili slanina i kobasice za pečenje u kojima ima više slanine nego mesa.

Na tetrapaku ili plastičnoj boci s mlijekom točno piše koliko sadržava mliječne masti pa nemojte uzeti ono s 3,8% već s 2,8 ili čak 1,8% masnoće.

Bez obzira na to jeste li u sebi razvili paranoju na masti i masnoće pa ih izbjegavate u svakoj prilici, nemojte zaboraviti da nema ključnih vitamina iz skupine ADEK ako u hrani nema masnoća. Prema tome, minimalne masnoće moraju se uzimati svakodnevno, a osobito esencijalne i omega-3 masne kiseline.

Naime, istraživanja su pokazala da se, primjerice kod srčanih bolesnika, stanje se pogoršava ako se naglo smanji unos masnoća u prehrani.

I sad dolazimo do zanimljivosti: drastično smanjivanje unosa masti po svakoj logici trebalo bi rezultirati smanjenjem tjelesne težine.

Međutim, ima onih koji umjesto toga mogu dobiti na težini! Razlog je u činjenici da uskraćivanje kalorične masnoće neosjetno povećava unos ugljikohidrata! Ostaje neoboriva činjenica: bitno je smanjivanje ukupnog unosa kalorija iz svih izvora, a ne samo iz masti!

Da biste zadržali nizak unos masti nije nužno eliminirati sve namirnice s visokim udjelom masnoća, no treba smanjiti broj obroka i količinu masnih namirnica u njima!

Čim u sve obroke unesete osjetno više kuhanog povrća, žitarica (kruha) i voća, istodobno ste smanjili i unos masnoća.

Ako vam je lakše da se optimalna količina dnevnog unosa masnoća izražava ne u postocima nego u gramima, evo nekoliko okvirnih iznosa:

  • starije osobe oba spola 35 – 62 grama masnoća/dan
  • aktivne žene i djevojke 49 – 85 grama masnoća/dan
  • aktivni muškarci i mladići 62 – 108 grama masnoća/dan

Ako na ovaj način planirate svoje dnevne obroke onda vam je uspjeh zajamčen uz uvjet da ispunite i sve druge zahtjeve, a prije svega – tjelovježba.