Navigacija

Pektin

Dodate li u dnevni jelovnik tri jabuke (tj. 18 g vlakana i 2 g pektina), u roku dva mjeseca smanjit ćete razinu kolesterola za otprilike 5%. To smanjenje može biti značajno za bolesnike čija je razina kolesterola veća od 6,20 mmol/L. U tom razdoblju razina HDL-kolesterola smanjit će se za 20%, a razina LDL-kolesterola čak za 80%.

Količina apolipoproteina B smanjit će se za 6,4%, a apolipoproteina vAl za 1%, što će dovesti do poboljšanja aterogenog omjera između ApoB i ApoAl. Cak i uz dnevni unos 80 g probavljivih ugljikohidrata razina glukoze u krvi bit će niža za 7% do 13%, a samim time smanjit će se i količina triglicerida.

Rogač

Zdravim osobama rogač smanjuje ukupnu količinu kolesterola za 11%, od toga samo LDL-kolesterola za 10%. U osoba s hiperkolesterolemijom ukupnu količinu kolesterola smanjuje za 17%, a LDL-kolesterola za 19%.

Guar-guma

Tjestenina od guar-gume: Talijani proizvode tjesteninu od dvije vrste brašna: od brašna dobivenoga od tvrde pšenice i onoga od guar-gume. Pojedete li 100 g takve tjestenine sa 80 g parmezana i 50 g maslaca, količina ukupnoga kolesterola bit će 10% manja. Rezultat može biti još bolji odreknete li se parmezana, a maslac zamijenite biljnim margarinom.

Brašno od guar-gume: Tagliafero je eksperimentalno dokazao da se dodatkom 4 g toga brašna u hranu četiri puta na dan postiže smanjenje razine LDL-ko- lesterola te povećanje razine HDL-kolesterola.

Obogatite prehranu vitaminima A i E te selenom i kromom

Vitamin E

 

Oksidacija LDL-kolesterola ima vrlo važnu ulogu u nakupljanju kolesterola u stanicama. Vitamin E štiti LDL-kolesterol od oksidacije i smanjuje za više od 20% opasnost da ga »progutaju« makrofazi.

 

Vitamin A

 

Vitamin A pojačava antioksidacijsko djelovanje vitamina E. Najviše ga ima u ribljem mesu, jetri sisavaca, mliječnim proizvodima i žumancu jajeta.

Provitamin A (ili karoten) nalazi se u povrću i voću (mrkvi, špinatu, kupusu, narančama i u marelicama), a u stanicama crijeva pretvara se u vitamin A.

 

Selen

 

Taj mineral pojačava učinak vitamina E time što djeluje na glutation-peroksidazu kako bi spriječio stvaranje slobodnih radikala i nastanak nakupina trombocita. Nalazi se u jajima, tunjevini, jetri, crvenom mesu, češnjaku, pivskom kvascu, pšeničnim klicama i cjelovitim žitaricama.

 

Krom

 

Krom djeluje kao »faktor tolerancije glukoze« time što usporava stvaranje masti. Ograničava sintezu LDL-kolesterola i pospješujenastanak HDL-kolesterola. U velikim količinama nalazi se u jetri, bubrezima, sim, cjelovitim žitaricama, pivskom kvascu i cmom papru.

Pijte manje kave

Istraživanja što su ih u Sjedinjenim Državama, odnosno u Norveškoj, proveli Fra- mingham i Tromso pokazuju da više od šest šalica kave na dan nedvojbeno povisuje razinu ukupnoga kolesterola, a da se razina HDL-kolesterola neznatno snižava.

Iako pravi razlog te pojave još nije poznat, posve je sigurno da »krivac« nije kofein.  Naime, učinak kave bez kofeina ni po čemu se ne razlikuje.

Umjerene količine vina pogoduju zdravlju

Žestoka pića (primjerice viski) svakako valja izbjegavati. No, kako je dokazao dr. Masquelier, tanin iz vina sadrži procijanidin, tvar koja snizuje razinu kolesterola u krvi. Postoje čak i pokazatelji da ta tvar pospješuje povišenje HDL-kolesterola, no čini se da se povisuje samo komponenta HDL3, dok je antiaterogena komponenta, zapravo, HDL2.

Najniža učestalost kardiovaskularnih bolesti u Europi zabilježena je na Kreti, otoku s tradicionalno velikom potrošnjom vina i maslinova ulja.